Δραστηριότητες & καύση θερμίδων σε βάθος χρόνου

21 Σεπτεμβρίου, 2022

Η φυσική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική για την καθημερινότητά μας, καθώς προσφέρει πολλά εφόδια στον οργανισμό, στην υγεία μας αλλά συμβάλλει και σε περιπτώσεις που επιθυμούμε να επιτύχουμε απώλεια βάρους. Κάθε δραστηριότητα ή άσκηση διαφέρει από κάποια άλλη και πολλές φορές προσφέρει διαφορετικά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα, το ποσοστό καύσης των θερμίδων, ανά περίπτωση και σε βάθος χρόνου.

Σε τι μπορεί συγκεκριμένα να συμβάλλει η άσκηση (με μια Α συχνότητα) σχετικά με τον οργανισμό και την υγεία μας;

Συνήθως, όπως προαναφέραμε παραπάνω, τα εφόδια της άσκησης είναι ποικίλα, διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό και καθορίζονται διαφορετικά σε κάθε φύλο και ηλικία. Σε γενικά πλαίσια, η άσκηση συμβάλλει στα εξής:

 • Διατήρηση ή και απώλεια βάρους
 • Μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2
 • Μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα
 • Περιορισμός του πόνου σε περίπτωση αρθρίτιδας
 • Διατήρηση της πίεσης σε σταθερά επίπεδα
 • Μείωση του κινδύνου για οστεοπόρωση
 • Αποφυγή ή περιορισμός συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.

Πάμε να δούμε λοιπόν αναλυτικά, ποιες κατηγορίες δραστηριοτήτων μπορούμε να «δοκιμάσουμε», τι προσφέρει κάθε μία από αυτές ξεχωριστά σε βάθος χρόνου και ποια είναι, τελικά, τα γεύματα που μπορούν να συνοδεύσουν την ανάλογη δραστηριότητα.

Πόση φυσική δραστηριότητα χρειάζομαι;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που θέτουν πολλοί άνθρωποι, όταν αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.  Οι πιο συχνές απορίες έγκεινται κυρίως στο πόσες θερμίδες καίω στο περπάτημα ή στο πόσες θερμίδες καίω στην άσκηση γενικά. Η απάντηση ωστόσο δεν είναι μία αλλά ούτε και συγκεκριμένη, καθώς το ποσοστό ή η συχνότητα άσκησης που χρειάζεται ένας άνθρωπος, εξαρτάται από τις ανάγκες του οργανισμού του, καθώς και από την ηλικία, το φύλο και την περίπτωση ύπαρξης ή όχι κάποιου προβλήματος υγείας.

Μια γενική απάντηση σε αυτό το έρωτημα έγκειται στους στόχους που θέτει κάποιος, ακλουθώντας μια συγκεκριμένη μορφή άσκησης. Αν δηλαδή επιθυμείς να διατηρήσεις το βάρος σου, θα ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα που μπορεί να περιέχει μέτρια ένταση άσκησης, συγκριτικά με την περίπτωση απώλειας βάρους, όπου και μπορεί να χρειάζεσαι πιο έντονη και ενεργητική ένταση στη φυσική σου δραστηριότητα.

Τι είναι η μέτρια και η ενεργητική ένταση στην φυσική δραστηριότητα;

Μέτρια ένταση: Αν κατά τη διάρκεια της άσκησης, η αναπνοή και ο καρδιακός παλμός είναι αισθητά ταχύτεροι αλλά μπορείς να συνεχίσεις π.χ. μια συνομιλία, τότε η ένταση της δραστηριότητας είναι μέτρια.

Παραδείγματα:

 • Βάδην (περίπου 15 λεπτά)
 • Εργασίες στον κήπο
 • Ποδηλασία

Ενεργητική Ένταση: Αν κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο καρδιακός παλμός αυξάνεται σημαντικά και δυσκολεύεσαι στην αναπνοή, τότε η ένταση της άσκησης είναι ενεργητική.

Παραδείγματα:

 • Τρέξιμο
 • Αερόβιο
 • Κολύμβηση
 • Αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ κτλ.
 • Σχοινάκι

 

Ποια είναι η καύση θερμίδων στις κλασικές δραστηριότητες;

Η καύση θερμίδων διαφέρει ανά δραστηριότητα αλλά και ανά οργανισμό. Παρακάτω θα βρεις έναν αναλυτικό πίνακα, με τις κλασικές και πιο συνηθισμένες ασκήσεις αλλά και τα ποσοστά καύσης θερμίδων σε βάθος χρόνου.

Μέτρια ένταση άσκησηςΘερμίδες/30λεπτάΘερμίδες/1ώρα
Hiking185370
Εργασίες στον κήπο165330
Χορός165330
Golf165330
Ποδηλασία145290
Περπάτημα140280
Stretching90180
Ενεργητική ένταση άσκηΘερμίδες/30 λεπτάΘερμίδες/1 ώρα
Τρέξιμο295590
Ποδηλασία295590
Κολύμπι255510
Αερόβια άσκηση240480
Γοργό βάδην230460
Βαριά εργασία220440
Μπάσκετ220440

 

 

Healthy και υγιεινά γεύματα που θα συνοδεύσουν την άσκησή σου!

Κατά περίπτωση λοιπόν, μπορείς να συνδυάσεις την άσκησή σου με συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, που θα σε βοηθήσει ώστε να πετύχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Στην περίπτωση της έντονης και ενεργητικής δραστηριότητας, μπορείς να συνδυάσεις το πρόγραμμά σου με γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες, που θα σου δώσουν  την ενέργεια που χρειάζεσαι. Στη Fitness Meals, φροντίζουμε να δημιουργήσουμε ένα πλούσιο μενού με υγιεινές αλλά και γευστικότατες επιλογές, που καλύπτουν και τις ανάγκες των ατόμων, που η άσκηση εμπεριέχεται στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Βάλε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σου και φτιάξε το δικό σου πρόγραμμα διατροφικών συνηθειών, σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Μπες στο mood και ξεκίνα δυναμικά! Εμείς θα είμαστε δίπλα σου και σ’αυτό!