Μακροθρεπτικά συστατικά: Οι λειτουργίες & η σημασία τους!

6 Ιουνίου, 2023

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την απώλεια βάρους αλλά και για την καλή υγεία και τις λειτουργίες του οργανισμού. Ακολουθώντας ένα οργανωμένο διατροφικό πλάνο, μπορούμε να καθορίσουμε συγκεκριμένες ποσότητες γευμάτων, τα οποία και θα είναι πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά.

Τα θρεπτικά συστατικά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατογορίες, τα μικροθρεπτικά και τα μακροθρεπτικά συστατικά. Και στις δύο κατηγορίες περιέχονται υποκατηγορίες θρεπτικών συστατικών, που είναι σημαντικές για ένα πλήθος τροφών που καταναλώνουμε.

Σήμερα, θα εξετάσουμε μαζί την κατηγορία των μακροθρεπτικών συστατικών, διερευνώντας τη λειτουργία τους αλλά και τη σημαντικότητά τους για το διατροφικό σου πλάνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι η διατροφή που περιέχει τα μακροθρεπτικά συστατικά, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τελευταίο διάστημα, ωστόσο τα ίδια προϋπάρχουν από τότε που υπάρχουν και οι θερμίδες.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την κατηγορία των μακροθρεπτικών συστατικών.

Τι είναι τα μακροθρεπτικά συστατικά;

Τα μακροθρεπτικά συστατικά χωρίζονται σε 3 υποκατηγορίες και είναι πολύ σημαντικά για την καθημερινή σου διατροφή και για την ενέργεια που χρειάζεσαι. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής:

  • Υδατάνθρακες
  • Πρωτεΐνη
  • Λιπαρά

Κάθε συστατικό από τις παραπάνω κατηγορίες περιέχει θρεπτική αξία που είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού, για τη διατήρηση της άπαχης μάζας και για την καλή μας υγεία. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι τα μακροθρεπτικά συστατικά καθορίζουν σε έναν βαθμό τις αλλαγές στο βάρος και στο σώμα σου.

 

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν την πιο γρήγορη και εύκολη πηγή ενέργειας για το σώμα αλλά και για τον εγκέφαλο, ενώ είναι ιδιαίτερα απαραίτητοι για την προπόνηση υψηλής αντοχής. Οι ίδιοι, όταν καταναλώνονται, χρησιμοποιούνται είτε για άμεση ενέργεια είτε αποθηκεύονται στο συκώτι ως εφεδρική πηγή ενέργειας.

 

Πρωτεΐνη

Από την άλλη πλευρά, οι καθημερινές ανάγκες σε πρωτεΐνη σχετίζονται άμεσα με το σωματικό βάρος και τη φυσική κατάσταση. Οι πρωτεΐνες αποτελούν ένα δομικό θρεπτικό συστατικό, καθώς λειτουργούν για να διατηρούν ενεργά τα κύτταρα του οργανισμού και να δημιουργούν σχεδόν κάθε ένα από αυτά στο σώμα μας. Η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών συνιστάται για το «χτίσιμο» των μυών αλλά και για την υποστήριξη στην απώλεια βάρους.

Λιπαρά

Τα λιπαρά με τη σειρά τους, είναι πηγή ενέργειας που συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού αλλά και στην παραγωγή ορμονών. Το λίπος είναι εξίσου σημαντικό και για την καύση που γίνεται στην προπόνηση ήπιας έντασης, καθώς παρέχει περισσότερες θερμίδες για λιγότερη «προσπάθεια».

Μακροθρεπτικά συστατικά VS Θερμίδες

Όταν ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο με στόχο την απώλεια βάρους, αυτή συνήθως επιτυγχάνεται με τη μείωση της ποσότητας του τι τρώμε στην καθημερινότητά μας. Στην περίπτωση του στόχου για απώλεια λίπους, απαιτείται αναδιαμόρφωση της ποιόητας της διατροφής και όχι της ποσότητας.

Με λίγα λόγια, αν ο στόχος σου είναι να χάσεις λίπος, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βαρύτητα στη ισορροπία των μακροθρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στις τροφές που επιλέγεις.

 

Πώς μπορώ να μετρήσω τα μακροθρεπτικά συστατικά;

H μέτρηση των μακροθρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην παράλληλη μέτρηση των θερμίδων και να συμβάλλει σε μια υγιή και ισορροπημένη απώλεια βάρους.

Ένας εύκολος τρόπος μέτρησης, είναι ο παρακάτω:

  • Διάβασε πόσες θερμίδες έχει κάθε μακροθρεπτικό συστατικό
  • Υπολόγισε τις συνολικές θερμίδες των μακροθρεπτικών συστατικών
  • Αξιολόγησε την αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών

Η καταμέτρηση αυτή θα σε βοηθήσει να παρακολουθήσεις πόσα γραμμάρια καταναλώνεις από κάθε μακροθρεπτικό συστατικό, ανά ημέρα.

Στη Fitness Meals,  φροντίζουμε να δημιουργούμε διατροφικά υγιεινά γεύματα, με γευστικά αποτελέσματα που θα σε συναρπάσουν. Μπορείς να ξεκινήσεις, δημιουργώντας το δικό σου, προσωπικό διατροφικό πλάνο, με επιλογές γευμάτων που θα καλύψουν όλες τις ώρες της ημέρας σου. Μην ξεχνάς ότι σε κάθε γεύμα μας αναγράφονται όλες οι ποσότητες των μακροθρεπτικών συστατικών αλλά και οι θερμίδες τους, ώστε να μπορείς να επιλέξεις αυτά που ταιριάζουν σε σένα!

Smart Info: H Fitness Meals έχει δημιουργήσει δικό της customized πρόγραμμα ανάλυσης μακροθρεπτικών συσταστικών, ενώ όλα τα γεύματα στέλνονται σε ειδικά εργαστήρια για χημικές αναλύσεις με στόχο να βεβαιωθούμε ότι τα μακροθρεπτικά στοιχεία του εκάστοτε πιάτου αναγράφονται σωστά στην ετικέτα.

Επίλεξε σήμερα κιόλας το δικό σου πλάνο και απόλαυσε γευστικά, υγιεινά πιάτα, που θα εμπλουτίζουν ευχάριστα την εβδομάδα ή τον μήνα σου. Ακολούθησε την ισορροπία που ζητάς, με ένα κλικ στο μενού μας!