-
Δεν ανανεώνεται
-
Επιλέγεις τα γεύματά σου!
-
Εβδομαδιαία ή Μηνιαία
-
Ανανέωση αυτόματη / κατόπιν επιβεβαίωσης
-
Παύση συνδρομής χωρίς χρέωση
-
Προπληρωμή
Η vegan διατροφή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, και όχι άδικα. Η υιοθέτηση μιας τέτοιου είδους διατροφής μπορεί να προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, το περιβάλλον και τα ζώα.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι είναι, τι περιλαμβάνει αυτή η διατροφή, δηλαδή τα τροφιμα, τα οφέλη και τους κινδύνους, και πώς να την υιοθετήσεις σωστά. Η κύρια διαφορά μεταξύ των διαφόρων μορφών των χορτοφαγικών διαιτών είναι ο αποκλεισμός συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων από την διατροφή.
Η vegan διατροφή είναι μια μορφή χορτοφαγικής διατροφής που έχει τους αυστηρότερους περιορισμούς. Όσον αφορά στο τι δεν τρώνε οι vegan, είναι όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και τα υποπροϊόντα τους (κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά).
Η vegan διατροφή βασίζεται σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια και προϊόντα σόγιας.
Συνδέεται κυρίως με θρησκευτικές και ηθικές πεποιθήσεις, περιβαλλοντικές ανησυχίες, πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες, καθώς και πιθανά οφέλη για την υγεία.
Μια ισορροπημένη vegan διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά περιορισμένη πρόσληψη πρωτεΐνης, χαμηλότερης των συστάσεων (< 15% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Αυτή η προσέγγιση βασίζεται κυρίως σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Για όσους επιθυμούν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης, αυτή η διατροφή εστιάζει σε τροφές πλούσιες σε φυτική πρωτεΐνη, όπως το τόφου, το τέμπε, οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια και τα αμύγδαλα.
Σε περίπτωση που δε γνωρίζεις τι τρώνε οι vegan που ακολουθούν ωμοφαγική διατροφή, επιλέγουν την κατανάλωση μη μαγειρεμένων και μη επεξεργασμένων τροφών φυτικής προέλευσης. Τα τρόφιμα μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες κάτω από 48°C για να διατηρηθούν τα θρεπτικά συστατικά τους.
Η διατροφή χαμηλών υδατανθράκων περιλαμβάνει περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες και λιπαρά, για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μας Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων: Πώς να ξεκινήσεις και ποιες τροφές πρέπει να περιορίσεις. Κοινές επιλογές είναι το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα λαχανικά και τα φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Εμπνευσμένη από τη Σκανδιναβική διατροφή, αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει τρόφιμα όπως ρίζες λαχανικών, μούρα, όσπρια, κριθάρι και σίκαλη. Εστιάζει στη χρήση τοπικών και εποχιακών προϊόντων.
Αυτή η διατροφή είναι ειδικά σχεδιασμένη για αθλητές και άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα. Εστιάζει στην υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών και υδατανθράκων από φυτικές πηγές για βέλτιστη απόδοση και αποκατάσταση.
Η κατανόηση των διαφορών μεταξύ της vegan και της vegetarian διατροφής είναι σημαντική για όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Και οι δύο διατροφές βασίζονται κυρίως στις φυτικές τροφές, αλλά διαφέρουν σημαντικά ως προς τα τρόφιμα που αποκλείουν.
Η vegetarian διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση φυτικών τροφών και την αποφυγή του κρέατος (κόκκινο κρέας, πουλερικά και ψάρι). Υπάρχουν διάφοροι τύποι vegetarian διατροφών:
Vegetarian: Αποκλείουν το κρέας, αλλά μπορεί να καταναλώνουν γαλακτοκομικά, αυγά και ψάρι, ανάλογα με τον τύπο της vegetarian διατροφής που ακολουθούν.
Vegan: Αποκλείουν όλα τα ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα, εστιάζοντας αποκλειστικά σε φυτικές τροφές.
Vegetarian: Χρησιμοποιούν προϊόντα όπως γαλακτοκομικά, αυγά και μέλι.
Vegan: Αποφεύγουν όλα τα ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα, περιλαμβανομένων των καλλυντικών και των ρούχων που κατασκευάζονται από ζώα (δέρμα, μαλλί, μετάξι).
Vegetarian: Πιθανώς αντιμετωπίζουν λιγότερες διατροφικές ελλείψεις, καθώς καταναλώνουν γαλακτοκομικά και αυγά.
Vegan: Η διατροφή τους απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό για να εξασφαλιστεί η πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών (π.χ. βιταμίνη Β12, σίδηρο, ασβέστιο).
Η αυξημένη κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, ξηρών καρπών, οσπρίων και σπόρων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας, μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας στην αποφυγή υπερκατανάλωσης τροφής. Επίσης, οι φυτικές εκτός από τη βελτίωση της πεπτικής υγείας συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Η vegan διατροφή συμβάλλει στη βιωσιμότητα του πλανήτη μας μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Μια ισορροπημενη vegan διατροφή μπορεί να ακολουθηθεί σε περίοδο εγκυμοσύνης, θηλασμού αλλά και κατα τη βρεφική και παιδική ηλικία. Απαιτεί, όμως, πιο προσεκτικό σχεδιασμό και κατάλληλη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.
Μείωσε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (αντικατάσταση με εναλλακτικές φυτικής προέλευσης) και κατανάλωσε το κρέας σε ποσότητα συνοδευτικού και όχι ως κύριο συστατικό του γεύματος.
Πρόσθεσε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
Χρησιμοποίησε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, βούτυρα ξηρών καρπών, σπόρους και αβοκάντο.
Ανακάλυψε νέες γεύσεις και πιάτα χωρίς κρέας.
Βασίσου σε όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά.
Προτίμησε φυσικά τρόφιμα χωρίς πρόσθετα, ζάχαρη και αλάτι.
Φαντάσου το πιάτο σου να χωρίζεται σε 4 μέρη. Γέμισε τα 2 μέρη από αυτά με μη αμυλούχα λαχανικά, δηλαδή λαχανικά που δεν περιέχουν υδατάνθρακες, ή φρούτο μετά το γεύμα, το 1 μέρος με υδατάνθρακες και το υπόλοιπο ένα μέρος με πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης.
Η παρακάτω εικόνα είναι μία πρακτική αντίστοιχη της τροφικής πυραμίδας που οπτικοποιεί μια ισορροπημενη vegan διατροφή που περιλαμβάνει το τι τρώνε οι vegan, εξασφαλίζοντας ότι καταναλώνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Η μετάβαση σε μια vegan διατροφή μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Αυξάνοντας την πρόσληψη τροφών φυτικής προέλευσης σε μια vegan διατροφή, θα αυξήσεις την ποσότητα των φυτικών ινών στη διατροφή σου. Για να αποφύγεις τυχόν ενοχλήσεις βεβαιώσου ότι ενυδατώνεσαι επαρκώς (1,5-2 λίτρα/ ημέρα).
Βάσει των πρόσφατων μελετών οι κίνδυνοι της vegan διατροφής περιλαμβάνουν ελλείψεις σε σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, σελήνιο, ασβέστιο, ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D και βιταμίνη Β2. Μια πρακτική λύση για την εξασφάλιση μιας ισορροπημένης vegan διατροφής είναι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής στα μικροθρεπτικά που εντοπίζεις έλλειψη.
Αν και η ζήτηση αυξάνεται, οι επιλογές σε εστιατόρια μπορεί να είναι περιορισμένες. Ωστόσο το μενού των περισσότερων εστιατορίων είναι διαθέσιμο online, για να ελέγξεις αν διαθέτει vegan επιλογές.
Παρακάτω ακολουθεί πίνακας με το ρόλο και τη συνιστώμενη πρόσληψη των μακροθρεπτικών συστατικών στα οποία παρατηρείται συνήθως έλλειψη στη vegan διατροφή, αλλά και τις διατροφικές πηγές από τις οποίες μπορείς να τα προσλάβεις.
Ρόλος |
Συνιστώμενη πρόσληψη |
Πηγές |
|
Βιταμίνη D |
Ρύθμιση της απορρόφησης ασβεστίου και φωσφόρου, που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, των μυών και των δοντιών. |
15μg/ ημέρα |
Μανιτάρια (π.χ. White button mushrooms, portobello) και εμπλουτισμένα τρόφιμα. |
Βιταμίνη Β12 |
|
2,4μg/ημέρα |
Διατροφική μαγιά και εμπλουτισμένα προϊόντα |
Σίδηρος |
|
Άντρες: 8mg/ημέρα Γυναίκες: 18mg /ημέρα |
Αρακάς, σπανάκι, σπαράγγια, φακές, γίγαντες, σουσάμι και κινόα. |
Ασβέστιο |
|
1000mg/ ημέρα |
Σπανάκι, γάλα σόγιας, σπανάκι, kale, σπόροι chia και μαυρομάτικα φασόλια. |
Αν αναρωτιόσουν τι είναι είναι η vegan διατροφή, τώρα έχεις όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.
Η μετάβαση σε μια τέτοιου είδους διατροφή μπορεί στην αρχή να σου φαίνεται δύσκολη, αλλά με τη σωστή προετοιμασία μπορεί να γίνει μια ευχάριστη και υγιεινή εμπειρία.
Δώσε προσοχή στη βιταμίνη Β12, το σίδηρο και το ασβέστιο για να εξασφαλίσεις μια ισορροπημένη διατροφή. Τα γεύματα Fitness Meals είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα για να δοκιμάσεις νέες γεύσεις και να ξεκινήσεις μια vegan διατροφή με τον πιο γευστικό τρόπο.
Μυρτώ Γαλανή
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Jakše, B. (2021). Placing a Well-Designed vegan diet for Slovenes. Nutrients, 13(12), 4545. https://doi.org/10.3390/nu13124545
Bakaloudi, D. R., Halloran, A., Rippin, H. L., Oikonomidou, A. C., Dardavesis, T. I., Williams, J., Wickramasinghe, K., Breda, J., & Chourdakis, M. (2021). Intake and adequacy of the vegan diet. A systematic review of the evidence. Clinical Nutrition, 40(5), 3503–3521. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2020.11.035