Published 19 Νοέμβριος 2024

9 Οφέλη της Vegan διατροφής

9 Οφέλη της Vegan διατροφής

Τα οφέλη της vegan διατροφής δεν περιορίζονται μόνο στην υγεία μας, αλλά επεκτείνονται στην ευεξία, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Αν έχεις σκεφτεί ποτέ να ακολουθήσεις μια vegan διατροφή και θέλεις να μάθεις τα οφέλη που έχει στην υγεία τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα! 

Θα ανακαλύψουμε μαζί πώς η vegan διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιακής υγείας, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, του καρδιαγγειακού και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Όμως, πέρα από μια διατροφική επιλογή, ο vegan τρόπος ζωής αντανακλά και μια φιλοσοφία που εστιάζει στην προστασία των ζώων και τη βιωσιμότητα. Διάβασε παρακάτω για να δεις πώς μπορείς κι εσύ να δοκιμάσεις τα οφέλη της vegan διατροφής και να κάνεις ένα θετικό βήμα για την υγεία σου και για το περιβάλλον!

Ποιά είναι τα οφέλη της vegan διατροφής;

Τα οφέλη της vegan διατροφής, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, περιλαμβάνουν μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών ζητημάτων υγείας.

  1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Η μετάβαση σε μια vegan διατροφή από μια Δυτικού τύπου δε σημαίνει μόνο ότι θα σταματήσεις να καταναλώνεις κρέας και ζωικά προϊόντα. Κυρίαρχα συστατικά της vegan διατροφής είναι φυτικές τροφές, όπως:

  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Όσπρια
  • Ξηροί καρποί και σπόροι

Επειδή αυτά τα τρόφιμα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος μιας vegan διατροφής μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη ορισμένων ευεργετικών θρεπτικών συστατικών.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η vegan διατροφή τείνει να είναι πλούσια όχι μόνο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά αλλά και σε κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες A, C και E.

Ωστόσο δεν είναι όλες οι vegan διατροφές ίδιες. Αυτό σημαίνει πως μια vegan διατροφή, αν δεν σχεδιαστεί προσεκτικά, μπορεί να μην παρέχει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β12, νιασίνης, ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), βιταμίνης D, ασβεστίου, ιωδίου, σεληνίου ή ψευδαργύρου. Γι' αυτό είναι σημαντικό να επιλέγεις πλήρη φυτικά ή και εμπλουτισμένα τρόφιμα. 

Για να αποφύγεις πιθανούς κινδύνους της vegan διατροφής, λόγω των παραπάνω ελλείψεων, μπορεί να χρειαστεί να εξετάσεις και το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων. Τα θρεπτικά συστατικά που λείπουν κυρίως από μια vegan διατροφή είναι οι βιταμίνες Β12 και D, ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο, οπότε μπορείς να επιλέξεις συμπληρώματα που τα περιέχουν.

  1. Μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Η vegan διατροφή για απώλεια βάρους κεντρίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των ανθρώπων που θέλουν να χάσουν κιλά. Υπάρχουν πρόσφατες μελέτες που δείχνουν πως οι άνθρωποι που ακολούθησαν χορτοφαγική και vegan διατροφή έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που ακολουθούσαν τη δυτική διατροφή. 

Συνολικά, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε ποια χαρακτηριστικά της vegan διατροφής έχουν τη μεγαλύτερη σημασία όσον αφορά την απώλεια βάρους. Όμως, είτε μια διατροφή είναι vegan είτε όχι, πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα όσον αφορά την απώλεια βάρους, όπως:

  • Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Το θερμιδικό έλλειμμα
  • Η κατανάλωση φυσικών έναντι επεξεργασμένων τροφίμων
  1. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει τη λειτουργία των νεφρών

Οι vegans τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και ενδεχομένως χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Ακόμα κι αν δεν ακολουθήσεις μια πλήρως vegan διατροφή, η αύξηση της κατανάλωσης φυτικής πρωτείνης και η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι ένα από τα οφέλη της vegan διατροφής είναι και η ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από την περιφερική νευροπάθεια, μια συχνή πάθηση σε άτομα με διαβήτη. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση αυτού του ισχυρισμού.

  1. Μπορεί να προστατέψει από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των τύπων καρκίνου μπορεί να προληφθεί μέσω παραγόντων που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, όπως η διατροφή. Οι vegans καταναλώνουν περισσότερα όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Σε μελέτη του 2017 διαπιστώθηκε ότι οι vegans ενδέχεται να έχουν 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως του στομάχου, των πνευμόνων, του στόματος και του λαιμού. Πιο συγκεκριμένα η τακτική κατανάλωση οσπρίων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 9-18%. 

Η αποφυγή ορισμένων ζωικών προϊόντων, όπως ο κόκκινο κρέας, το καπνιστό ή επεξεργασμένο κρέας, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του μαστού, του στομάχου και του παχέος εντέρου.

  1. Μπορεί να συμβάλλει στην καρδιαγγειακή λειτουργία

Ακόμη ένα από τα πιθανά οφέλη της vegan διατροφής είναι η μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς, χάρη στην αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών. Συγκεκριμένα, οι συγκρίσεις που έγιναν μεταξύ vegans και μη χορτοφάγων έδειξαν ότι οι vegans μπορεί να έχουν έως και 75% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Εκτός από την αρτηριακή πίεση, η vegan διατροφή φαίνεται να είναι αποτελεσματική και στη μείωση της LDL “κακής” χοληστερόλης. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας έως και 46%.

  1. Μπορεί να ανακουφίσει από πόνους της αρθρίτιδας

Αρκετές άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι η vegan διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως ο πόνος, το πρήξιμο των αρθρώσεων και η πρωινή δυσκαμψία, αλλά η σχέση αυτή χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Η πλειοψηφία των συνταγών για vegan διατροφή χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, προβιοτικά και φυτικές ίνες, καθώς και απουσία ορισμένων τροφών που προκαλούν φλεγμονή, στοιχεία που θα μπορούσαν να ευθύνονται για αυτά τα οφέλη.

  1. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος

Το μικροβίωμα του εντέρου αναφέρεται στο σύνολο των μικροοργανισμών (βακτήρια, ζυμομύκητες και ιοί) που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα και επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και τη συνολική μας υγεία. Έρευνες υποδεικνύουν ότι με την αλλαγή των τροφών που καταναλώνουμε, μπορούμε γρήγορα και αποτελεσματικά να αλλάξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας προς το καλύτερο.

Συνεπώς, ένα ακόμα όφελος της vegan διατροφής είναι οι θετικές και γρήγορες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, χάρη στην αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, πράγμα που ενθαρρύνει την ανάπτυξη ευεργετικών μικροοργανισμών και αυξάνει την ποικιλία των ειδών που ζουν εκεί. To γεγονός αυτό κάνει το γαστρεντερικό  πιο ανθεκτικό στην καταπολέμηση ασθενειών.

  1. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του δέρματος

Η αυξημένη κατανάλωση τροφών που συναντώνται συνήθως σε μια vegan διατροφή, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έχει συνδεθεί με θετική επίδραση στην υγεία του δέρματος. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε φυτοχημικά, όπως οι πολυφαινόλες, καθώς και σε θρεπτικά συστατικά ,όπως οι βιταμίνες C και E. Περαιτέρω οφέλη της vegan διατροφής σχετίζονται με την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή, η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα, καθώς και με τη γήρανση του δέρματος.

  1. Μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση

Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες αθλητές επιλέγουν μια φυτική δίαιτα, καθώς φαίνεται πως η vegan διατροφή μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των αθλητών. Όπως και για όλους μας, οι διατροφικές επιλογές των αθλητών ενίοτε έχουν σύνθετα κίνητρα.

Ωστόσο, υπάρχει επιστημονική υποστήριξη που θεωρεί τα φυτικά τρόφιμα εξαιρετική επιλογή για τον αθλητισμό. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος από τροφές  φυτικής προέλευσης, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντικά οφέλη για τους αθλητές. 

Συνοψίζοντας

Τα οφέλη της vegan διατροφής είναι πολλαπλά και ποικίλα, προσφέροντας ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, διαχείριση του βάρους, βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και πιθανή μείωση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

Παράλληλα, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφών συνεισφέρει σε έναν πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής. Ανεξάρτητα από το αν επιλέξεις να ακολουθήσεις μια πλήρως vegan διατροφή ή απλώς να εντάξεις περισσότερες φυτικές τροφές στην καθημερινότητά σου, τα οφέλη για την υγεία είναι σίγουρα αξιοσημείωτα. 

Δοκίμασε λοιπόν να κάνεις μικρές αλλαγές με έτοιμα γεύματα διατροφής που διαθέτουν ποικιλία vegan επιλογών, όπως αυτά της Fitness Meals  και να δείς τη διαφορά που μπορούν να φέρουν στη ζωή σου!

 

Μυρτώ Γαλανή

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Fruit and vegetable consumption. (n.d.). Cancer Trends Progress Report. https://progressreport.cancer.gov/prevention/diet_alcohol/fruit_vegetable


Dinu, M., Abbate, R., Gensini, G. F., Casini, A., & Sofi, F. (2016). Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(17), 3640–3649. https://doi.org/10.1080/10408398.2016.1138447