-
Δεν ανανεώνεται
-
Επιλέγεις τα γεύματά σου!
-
Εβδομαδιαία ή Μηνιαία
-
Ανανέωση αυτόματη / κατόπιν επιβεβαίωσης
-
Παύση συνδρομής χωρίς χρέωση
-
Προπληρωμή
Είναι πλέον γνωστό πως σε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να έχουμε γρήγορη απώλεια βάρους, είναι η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Συνήθως, την προτιμούν τα άτομα που βιάζονται να χάσουν άμεσα βάρος, πολλοί από αυτούς όμως, δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένοι για το ποια τρόφιμα ανήκουν στην ομάδα των υδατανθράκων ή ακόμα και για το αν μια διατροφή σαν κι αυτή, εγκυμονεί κινδύνους. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τι περιλαμβάνει αυτού του είδους η διατροφή, και αν εγκυμονεί πραγματικούς κινδύνους για την υγεία μας.
Υπενθυμίζουμε πως οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα τρία θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό, γιατί αποτελούν το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλό μας αλλά και την βασικότερη πηγή ενέργειας. Τα βασικότερα τρόφιμα που ανήκουν στους υδατάνθρακες είναι η ζάχαρη, τα φρούτα, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά. Επίσης, στην ίδια ομάδα περιλαμβάνονται όλα τα τρόφιμα που παράγονται από σιτάρι, κριθάρι, βρώμη και σίκαλη, τα όσπρια, τα αλμυρά σνακ και όλων των ειδών τα μπισκότα. Αυτά τα τρόφιμα είναι πολύ μειωμένα σε μια low carb δίαιτα.
Καλό είναι να αναγνωρίσουμε πως δεν υπάρχει ακριβής ορισμός για τη «δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων». Για τον γενικότερο πληθυσμό, οι υδατάνθρακες πρέπει να λαμβάνονται σε ποσοστό 50% της καθημερινής μας διατροφής. Κάποιες έρευνες προτείνουν για τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει την κατανάλωση 130 γραμμαρίων υδατανθράκων ή την κατανάλωση υδατανθράκων σε ποσοστό 26%. Η χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα, στηρίζεται στο σκεπτικό, πως όταν ο οργανισμός δεν λάβει τα γραμμάρια υδατανθράκων που χρειάζεται μες τη μέρα, θα ενεργοποιήσει εναλλακτικούς μηχανισμούς καύσης, όπως η καύση του λίπους. Η διαδικασία της ενεργοποίησης της καύσης του λίπους, ονομάζεται κέτωση. Με αυτή τη διαδικασία αλλά και συνδυαστικά με την χαμηλότερη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, έρχεται η απώλεια βάρους.
Εφόσον σε αυτό το μοτίβο διατροφής δεν μπορούμε να καταναλώσουμε αρκετούς υδατάνθρακες, τα τρόφιμα στα οποία εστιάζουμε, είναι τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη και λιπαρά. Αυτά είναι όλων των ειδών τα κρέατα, τα ψάρια και τα θαλασσινά, το βούτυρο και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυριά, γιαούρτι, γάλα. Στα λιπαρά που μπορούμε να καταναλώσουμε ανήκουν οι ξηροί καρποί, το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Τα μη-αμυλούχα λαχανικά επιτρέπονται σε ελεύθερες ποσότητες, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται τα αμυλούχα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι, ο αρακάς, το παντζάρι και η πατάτα. Αντιλαμβανόμαστε πως η ποιότητα των πρωτεϊνών και των λιπαρών είναι πολύ σημαντική, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας. Οι υδατάνθρακες που πρόκειται να καταναλώσουμε μες τη μέρα, πρέπει να προέρχεται από σύνθετους υδατάνθρακες, πλούσιους σε φυτικές ίνες και να αποφύγουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη.
Η χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα, δεν είναι για όλο τον πληθυσμό. Καλό είναι να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να την ακολουθήσει και να γνωρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι κι εδώ έχουμε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Αρχίζοντας από τα θετικά, τα βασικότερα είναι:
Οι αρνητικές επιπτώσεις δεν είναι πολλές αλλά είναι αρκετά σοβαρές και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Μερικές από αυτές είναι:
Οποιαδήποτε διατροφή εκτός της ισορροπημένης και εκείνης που περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από όλα τα πολύτιμα συστατικά των τροφών και δεν πρέπει να τα στερείται. Οι απότομες και επίπονες δίαιτες για τον οργανισμό, μπορεί να του δημιουργήσουν προβλήματα, ακόμα και να τον μπλοκάρουν, και να μας καταβάλει η απογοήτευση και η παραίτηση από τον στόχο μας. Αυτό συμβαίνει με τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Τα μηνιαία γεύματα Fitness Meals, φροντίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς στερήσεις και υπερβολές για τον οργανισμό μας, τον οποίο πρέπει να προσέχουμε και να προστατεύουμε.
Αμαλία Παρλαμά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πηγές: