Published 19 Ιούλιος 2024

Ποιοί υδατάνθρακες παχαίνουν;

Ποιοί υδατάνθρακες παχαίνουν;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες έρευνες γίνονται γύρω από την παχυσαρκία και τη σύνδεσή της με την κατανάλωση υδατανθράκων, και όχι άδικα. Η υπερ-κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες ή να επιβαρύνει τις ήδη υπάρχουσες. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ότι αφορά την κατανάλωσή τους, και αυτό πρόκειται να γίνει μόνο όταν γνωρίζουμε ποιους πρέπει να καταναλώνουμε, αλλά και για ποιο λόγο. Καλό είναι να γνωρίζουμε ποιοι υδατάνθρακες παχαίνουν ή αν είναι λίγο πιο πολύπλοκο από αυτό. 

Ας γνωρίσουμε τους υδατάνθρακες 

Οι υδατάνθρακες είναι χημικές ενώσεις, οι οποίες αποτελούνται από νερό και άνθρακα. Βρίσκονται σε πολλά φυσικά τρόφιμα αλλά και σε πολλά επεξεργασμένα. Αποτελούν το 45-55% της καθημερινής μας διατροφής και με πολύ απλά λόγια, χωρίς εκείνους δεν έχουμε ενέργεια. Καθώς αυτός είναι ο βασικός τους ρόλος, η άμεση πηγή ενέργειας, η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας, χωρίς να μπορούμε να το αντιληφθούμε άμεσα. Για αυτό, οφείλουμε να γνωρίζουμε τη θρεπτική τους αξία, και ποιοι από αυτούς μπορούν να φανούν ωφέλιμοι για τον οργανισμό μας. 

Υδατάνθρακες και πρόσληψη βάρους 

Στη φύση, το μόνο τρόφιμο που δεν προσδίδει θερμίδες, είναι το νερό. Όσον αφορά τα τρόφιμα, μας δίνουν από ελάχιστες έως αρκετές θερμίδες και εξαρτάται πάντα και από την ποιότητα των τροφών, την ποσότητα αλλά και τη συχνότητα που τα καταναλώνουμε. Οι υδατάνθρακες, πολύ συχνά, κατηγορούνται για την αύξηση βάρους. Στην επιστήμη της διατροφής υπάρχει ένας κανόνας που μας λέει, πως η περίσσεια των υδατανθράκων στον οργανισμό, αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους. Φυσικά, το λίπος μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη πηγή ενέργειας, η οποία ενέργεια απελευθερώνεται στον οργανισμό με πιο αργό ρυθμό, αλλά μέχρι τότε θα γεμίζει τις λιποαποθήκες μας. Όσο περισσότερους υδατάνθρακες προσλαμβάνουμε, τόσο περισσότερο λίπος πρόκειται να αποκτήσουμε. Κάπου εκεί, ενδέχεται να ξεκινήσουν τα προβλήματα υγείας, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, τα αυξημένα τριγλυκερίδια, ο σακχαρώδης διαβήτη τύπου 2 κ.α. 

Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, σχετίζονται με την υπερβολική πρόσληψη των υδατανθράκων, παραπάνω από τη συνιστώμενη ποσότητα. Τα γραμμάρια υδατανθράκων διαφέρουν από άτομο σε άτομο, καθώς δεν έχουμε όλοι το ίδιο βάρος, ύψος ή φυσική δραστηριότητα. Την ενέργεια την οποία μας δίνουν οι υδατάνθρακες, τη χρειαζόμαστε καθημερινά και υποχρεωτικά, για να μπορέσουμε να εκτελέσουμε τις υποχρεώσεις στην εργασία μας, τις απαιτήσεις της ημέρας αλλά και κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα. 

Ποιους υδατάνθρακες να επιλέξω

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε κατηγορίες, αναλόγως τα μόρια των σακχάρων που τους απαρτίζουν. Οι δύο μεγάλες κατηγορίες είναι οι απλοί και οι σύνθετοι υδατάνθρακες. Οι απλοί υδατάνθρακες είναι εκείνοι που προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μας δίνουν πολλή ενέργεια, η οποία όμως δεν έχει διάρκεια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα  την πιθανή υπογλυκαιμία, αλλά και το αίσθημα της πείνας, πολύ σύντομα. Οι απλοί υδατάνθρακες είναι: τα τρόφιμα τα οποία είναι παρασκευασμένα από λευκό αλεύρι, όπως ψωμί πολυτελείας, κουλούρια, αρτοσκευάσματα, κριτσίνια, κράκερ, ζάχαρη, τρόφιμα που περιέχουν άσπρο αλεύρι και ζάχαρη, όπως μπισκότα και γλυκά. Τα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς είναι πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες και λιπαρά και δεν έχουν κάτι σημαντικό να μας προσφέρουν.

Ποιους υδατάνθρακες να προτιμήσω

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, αναμφισβήτητα, είναι εκείνοι που πρέπει να επιλέγουμε. Ανεβάζουν σταδιακά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μας δίνουν έντονα το αίσθημα του κορεσμού για αρκετές ώρες και  συμβάλλουν  στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερίνης και έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τους λευκούς. Τους σύνθετους υδατάνθρακες τους βρίσκουμε στα προϊόντα ολικής άλεσης, στα τρόφιμα που περιέχουν κριθάρι, στα όσπρια και στα δημητριακά αλλά και στα φρούτα. Τα λαχανικά αποτελούν κι εκείνα τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες και πρέπει να έχουν θέση καθημερινά στο τραπέζι μας. Πολύ σημαντικό είναι να κατανοήσουμε πως εάν καταναλώσουμε παραπάνω ποσότητες από εκείνες που μας αναλογούν, πάλι θα έχουμε θετικό ισοζύγιο με επόμενο αποτέλεσμα την αύξηση βάρους. 

Συμπέρασμα

Το γεγονός, πως οι παραπάνω υδατάνθρακες αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους, είναι κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Μπορούμε να αλλάξουμε όμως τις επιλογές μας, διαλέγοντας τους υδατάνθρακες που μας ωφελούν και μας  χορταίνουν. Η ουσία δεν είναι ποιοι  υδατάνθρακες μας παχαίνουν, αλλά ποιοι μας βοηθούν να αποκτήσουμε καλύτερη σχέση με το φαγητό αλλά και με το σώμα μας. Τα μηνιαία γεύματα της Fitness Meals, θα σε βοηθήσουν να βρεις την απόλυτη ισορροπία, με τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας και υλικά υψηλής ποιότητας.

Αμαλία Παρλαμά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγές: