Published 28 Μάρτιος 2024

Οδηγίες αποτοξίνωσης μετά το Πάσχα: Κάντο σωστά!

Οδηγίες αποτοξίνωσης μετά το Πάσχα: Κάντο σωστά!

Πέρασε η Σαρακοστή, έφτασε  το Πάσχα με τα μεγαλόπρεπα τραπέζια, γεμάτα με λαχταριστά σπιτικά φαγητά, περιτριγυρισμένα με κρασί και γλυκά, τσουρέκι για όλες τις ώρες, σοκολατένια αυγά αλλά και βαμμένα κόκκινα αυγά,  για το καθιερωμένο, παραδοσιακό τσούγκρισμα! Η κατανάλωση όλων αυτών των εδεσμάτων που χαρακτηρίζουν τις μέρες του Πάσχα, είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί μέχρι εξάντλησης των φαγητών και των γλυκών. Μέχρι πότε όμως, μπορούμε να συνεχίσουμε να τα καταναλώνουμε και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην υγεία μας; Δε θα ήταν υπέροχο να έχουμε οδηγίες αποτοξίνωσης μετά το Πάσχα, ώστε να το κάνουμε σωστά και αποτελεσματικά; Μείνε εδώ, γιατί παρακάτω ακολουθούν οι κατάλληλες οδηγίες που θα σε βοηθήσουν να βρεις ξανά το ρυθμό σου!

Γιορτινά τραπέζια

Τα γιορτινά τραπέζια αποτελούν αφορμή για να βρεθούν οι οικογένειες και οι φίλοι, γιορτάζοντας αναλόγως την κάθε περίσταση. Αυτό που πολλές φορές συμβαίνει, είναι να υπερβαίνουμε τα όρια κατανάλωσης φαγητού, καθώς αυτά τα τραπέζια μας βρίσκουν χαλαρούς και ευδιάθετους. Ιδιαίτερα, όταν λίγο μετά το φαγητό ακολουθεί η κατανάλωση γλυκού ή  αλκοόλ, βρισκόμαστε με ένα πολύ αυξημένο θερμιδικά ισοζύγιο, το οποίο πρέπει να ισορροπήσουμε τις επόμενες ημέρες. Όταν αυτή η κατάσταση είναι επαναλαμβανόμενη, είναι σίγουρο πως σύντομα θα αρχίσει να μας δυσαρεστεί και θα ψάχνουμε τρόπους να την αλλάξουμε. Μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν, αλλά αν ακολουθήσουμε σωστές διατροφικές οδηγίες, θα επανέλθουμε στην αρχική μας κατάσταση, πολύ σύντομα. Πάμε να δούμε πως μπορούμε να ξεκινήσουμε!

Αυξημένη κατανάλωση νερού

Με την απότομη αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών και επηρεασμένοι από το κλίμα των ημερών, είναι αναμενόμενο να υπάρχει αυξημένη κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών, υδατανθράκων αλλά και αλκοόλ. Αυτές οι τροφές έχουν το χαρακτηριστικό να σχηματίζουν αυξημένες κατακρατήσεις  στο σώμα, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ένα συνεχόμενο αίσθημα πρηξίματος στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό το πρήξιμο θα αρχίσει να απομακρύνεται από τον οργανισμό, όταν αυξήσουμε την κατανάλωση νερού και ξεκινήσουμε να καταναλώνουμε περίπου 2 λίτρα καθημερινά. Μπορούμε να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο για εμάς, μετρώντας το νερό που καταναλώνουμε, είτε έχοντας μπουλακάκια των 750 ml ή των 500 ml, είτε σημειώνοντας πόσα ποτήρια νερό έχουμε καταναλώσει  μεσα στην ημέρα. 

Τρόφιμα πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες

Εκτός από το νερό που αναφέραμε, υπάρχουν  πολλές τροφές, οι οποίες έχουν υψηλή  περιεκτικότητα σε νερό και είναι ιδανικές για να τις επιλέξουμε και να νιώσουμε πιο ανάλαφροι, αυξάνοντας την κατανάλωσή τους.  Οι τροφές αυτές είναι αρχικά, τα λαχανικά. Σχεδόν όλα τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν σε ελεύθερες ποσότητες και αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε θετικά. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες απορροφούν νερό και βοηθούν στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου και μας κρατούν χορτάτους για αρκετές ώρες. Τα λαχανικά μπορούμε να τα καταναλώσουμε ως σαλάτα στα κύρια γεύματά μας αλλά και ως σνακ μαζί με μια πηγή πρωτεΐνης και υδατάνθρακα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε  πως οι θερμίδες που περιέχουν είναι ελάχιστες και δεν τις προσμετράμε στο συνολικό αριθμό θερμίδων της ημέρας μας. Τα λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι και η λόλα, το αγγούρι, το σέλερι, το κολοκύθι, οι πιπεριές και η μελιτζάνα.

 

Φρούτα 

Τα φρούτα έχουν και εκείνα πολλά διατροφικά οφέλη, ειδικά όταν θέλουμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας καθημερινά. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σε νερό και  βιταμίνες και αποτελούν ιδανικό σνακ. Η μέση συνιστώμενη συχνότητα κατανάλωσης φρούτων είναι 2-4 την ημέρα, αναλόγως τις ενεργειακές μας ανάγκες. Ενδεικτικοί τρόποι κατανάλωσης είναι ένα φρούτο με μια χούφτα ανάλατα αμύγδαλα, ένα γιαούρτι με ένα φρούτο και σπόρους chia, smoothie με ένα φρούτο, φυστικοβούτυρο και γάλα αμυγδάλου. Τα φρούτα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι το πορτοκάλι, το  γκρέιπφρουτ, η παπάγια, ο ανανάς, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. 

Οργάνωση εβδομαδιαίου πλάνου

Η καταγραφή και η οργάνωση των εβδομαδιαίων γευμάτων είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας και να βρισκόμαστε σε ισορροπία. Εφόσον έχουμε καταναλώσει αρκετό κόκκινο κρέας κατά τις ημέρες του Πάσχα, καλό θα ήταν την επόμενη εβδομάδα να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ότι αφορά την κατανάλωσή του. Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει δύο φορές όσπρια, δύο φορές ψάρι, μια φορά ζυμαρικό, μια φορά λαχανικό λαδερό φαγητό και μια φορά κοτόπουλο. Ας αφήσουμε μια εβδομάδα χωρίς κόκκινο κρέας, το οποίο συνήθως είναι αρκετά λιπαρό. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα μετά το Πάσχα, μπορούμε να το εντάξουμε ξανά με μια καλή επιλογή, όπως είναι το μοσχάρι. Πειραματίσου με συνδυασμό έτοιμων υγιεινών γευμάτων, τα οποία είναι πλήρη, ελαφριά και απόλυτα ισορροπημένα!

Άσκηση

Αρκετές είναι οι φορές που παραμελούμε την άσκηση, είτε γιατί δεν έχουμε την κατάλληλη διάθεση, είτε  γιατί αισθανόμαστε ένα αίσθημα βάρους και κούρασης. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε σε ότι αφορά την άσκηση, είναι πως βελτιώνει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών,  έχοντας θετική επίδραση στην ψυχολογία μας αλλά μεγάλη βελτίωση στη διάθεσή μας. Αυξάνοντας την καθημερινή άσκηση, αυξάνονται οι καύσεις και ο μεταβολισμός, βοηθώντας το σώμα να αποβάλλει τις κατακρατήσεις αλλά και να βελτιωθεί η φυσική κατάσταση. Καλό θα είναι, μετά από μέρες που έχουμε καταναλώσει αρκετή ποσότητα φαγητού, να υπάρχει οποιασδήποτε μορφής καθημερινή άσκηση, τουλάχιστον 20΄-30΄λεπτά, αρκεί να μας ευχαριστεί. 

Δεν υπάρχουν «μαγικά φίλτρα»

Η πραγματικότητα πολλές φορές είναι πιο απλή από αυτή που φανταζόμαστε. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια ή μαγικά φίλτρα, αλλά υπάρχει η σωστή καθοδήγηση από τους ειδικούς. Η διατροφή έχει άρρηκτη σχέση με την υγεία μας και καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί. Είναι λάθος να καταφεύγουμε σε ακραίες μεθόδους, οι οποίες αποκλείουν ομάδες τροφίμων από τη διατροφή μας  ή μας προτείνουν ολιγοθερμιδικές δίαιτες, καθώς έτσι θέτουμε σε κίνδυνο  την υγεία μας. Οι οδηγίες που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι απλές αλλά αρκετές έτσι ώστε να μας  βοηθήσουν να επανέλθουμε ομαλά, στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Αν θέλεις να έχεις και μερικές πληροφορίες ακόμη, μπορείς να διαβάσεις το άρθρο του blog μας με τίτλο  “Δίαιτα για αποτοξίνωση μετά τις γιορτές: 5 tips για να μπεις σε πρόγραμμα!”, το οποίο αναφέρεται στην επανένταξη των διατροφικών μας συνηθειών, όσο πιο σύντομα γίνεται!

Αμαλία Παρλαμά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος