Published 3 Οκτώβριος 2024

Vegan Διατροφή για Απώλεια Βάρους: Πρόγραμμα και Συμβουλές

Vegan Διατροφή για Απώλεια Βάρους: Πρόγραμμα και Συμβουλές

Η vegan διατροφή για απώλεια βάρους έχει κερδίσει σημαντική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο χάρη στα οφέλη της στην υγεία, αλλά και το περιβάλλον.

Ωστόσο, η επιτυχία στην απώλεια βάρους μέσω της vegan διατροφής απαιτεί σωστό προγραμματισμό και ενημέρωση. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πώς ένα ισορροπημένο vegan πρόγραμμα διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων σου για απώλεια βάρους, παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και οδηγίες για να ξεκινήσεις.

Vegan διατροφή για απώλεια βάρους: Μια υγιεινή και ισορροπημένη επιλογή!

Η vegan διατροφή αποτελεί μια υγιεινή και ισορροπημένη επιλογή για απώλεια βάρους, προσφέροντας παράλληλα πλήθος διατροφικών οφελών για την υγεία και την ευεξία.

Αν αναρωτιέσαι ακόμα τι είναι η vegan διατροφή, κυρίως χαρακτηρίζεται από τον περιορισμό όλων των τύπων κρέατος, των ψαριών αλλά και των ζωικών προϊόντων όπως τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. 

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι τι τρώνε οι vegan, η διατροφή τους βασίζεται κυρίως σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως π.χ δημητριακά, όσπρια, αμυλούχα λαχανικά, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και μανιτάρια.

Βασική προϋπόθεση για την απώλεια βάρους σε μια vegan διατροφή είναι το θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή το σύνολο των προσλαμβανόμενων θερμίδων ημερησίως θα πρέπει να είναι μικρότερο από τις ενεργειακές δαπάνες. Ο υπολογισμός θερμίδων θα προσδιορίσει τον αριθμό των θερμίδων που πρέπει να προσλαμβάνεις για το σκοπό αυτό.

Ποιά είναι τα οφέλη της vegan διατροφής για την υγεία;

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της vegan διατροφής είναι η υψηλή περιεκτικότητα αυτής σε φυτικές ίνες, οι οποίες εκτός από την απώλεια βάρους, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόσληψη πολλών απαραίτητων  θρεπτικών συστατικών.

Έχει λάβει η παχυσαρκία διαστάσεις επιδημίας σήμερα;

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης νοσηρότητας και θνησιμότητας. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη αξιολόγησης διατροφικών στρατηγικών και διαιτών για την πρόληψη και τη θεραπεία του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of General Internal Medicine ανέφερε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν vegan διατροφή έχουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν άλλες διατροφές χωρίς να απαιτείται αυστηρός περιορισμός θερμίδων.

Σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό του κρέατος, οι χορτοφαγικές δίαιτες έχει αποδειχθεί ότι οδηγούν σε μειωμένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου. 

Μπορεί η vegan διατροφή να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Η vegan διατροφή μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, κυρίως λόγω της σύνθεσης και της ποιότητας των τροφίμων που περιλαμβάνει.

Πιο συγκεκριμένα είναι μια μορφή αυστηρής χορτοφαγικής διατροφής χαμηλότερη σε θερμίδες καθώς τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τα ζωικά προϊόντα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάς ότι τα τρόφιμά αυτά όπως και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού, καθιστώντας τη μια ιδανική διατροφή για χάσιμο πολλών κιλών.

Πώς μπορεί η vegan διατροφή να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Η vegan διατροφή τείνει να είναι φτωχή σε κορεσμένα λίπη και υψηλή σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες προάγουν την αίσθηση κορεσμού και μπορούν να μειώσουν την πρόσληψη ενέργειας, βοηθώντας έτσι στη μείωση της συνολικής  πρόσληψης θερμίδων.

Χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και απλούς υδατάνθρακες

Οι χορτοφαγικές τροφές συνήθως έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε προστιθέμενα σάκχαρα και απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να προωθούν την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Η vegan διατροφή προωθεί την κατανάλωση υγιεινών τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και άλλα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν λίγες θερμίδες αλλά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τι τρώνε οι vegan για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη;

Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη διατροφή έτσι και στη vegan, η πρόσληψη πρωτεΐνης παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγιή απώλεια βάρους.

Η συνιστώμενη πρόσληψη για τους ενήλικες είναι 0,8-1 g/ kg σωματικού βάρους. Πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης είναι: μανιτάρια, ξηροί καρποί, όσπρια, αρακάς, σόγια και η κινόα. 

Για την πρόσληψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων συνιστάται ο συνδυασμός οσπρίων και υδατανθράκων (π.χ. κινόα με ρεβίθια, φακές με πλιγούρι), ώστε η πρωτεΐνη να θεωρείται πλήρης και να συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας.

Τι να προσέχουν οι vegan στα συσκευασμένα προϊόντα;

Πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στα συσκευασμένα vegan προϊόντα, διότι συνήθως είναι υπερ-επεξεργασμένα και περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, λίπος και αλάτι.

Στη διατροφική ετικέτα θα πρέπει να προσέξεις κυρίως την περιεκτικότητα του τροφίμου σε ζάχαρη (<5g/ 100g), σε κορεσμένα λίπη (<1,5g/ 100g) και σε φυτικές ίνες (>6g/ 100g).

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους με την vegan διατροφή

Ενδεικτικά σου προτείνουμε ένα εβδομαδιαίο πλάνο vegan διατροφής για απώλεια βάρους με εύκολες και γρήγορες συνταγές.

Διευκρινίσεις: φλ.= φλιτζάνι/ κ.γ.= κουταλάκι του γλυκού/ κ.σ.= κουταλιά της σούπας 

Δευτέρα 

ΠΡΩΙΝΟ: 1 φλ. φυτικό ρόφημα (π.χ. Σόγιας, αμυγδάλου) + ½ φλ. muesli χωρίς προσθήκη ζάχαρης

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 φρούτο + 10 ανάλατοι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, κάσιους)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: Μπιφτέκια φακής με πλιγούρι

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: 2 αποξηραμένοι χουρμάδες + 4 καρύδια 

ΒΡΑΔΙΝΟ: Πράσινη σαλάτα με μανιτάρια + 2 κ.σ. cranberries χωρίς ζάχαρη + dressing βαλσάμικο: λεμόνι, ελαιόλαδο, βαλσάμικο ξύδι 

Τρίτη

ΠΡΩΙΝΟ: 1 φέτα ψωμί ολικής + 2 κγ ταχίνι + 1 κγ μέλι + ½ μπανάνα σε φέτες

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 φρούτο + 10 ανάλατοι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, κάσιους)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:  1 μερίδα μπριαμ 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: 1 αγγούρι σε sticks + 2 κ.σ. σπιτικό χούμους

ΒΡΑΔΙΝΟ: 1 φυτικό γιαούρτι (π.χ. αμυγδάλου, καρύδας) + 4 κ.σ. δημητριακά ολικής + 1 φρούτο

Τετάρτη

ΠΡΩΙΝΟ: 1φλ. φυτικό ρόφημα (π.χ. σόγιας, αμυγδάλου) + ½ φλ. Muesli χωρίς προσθήκη ζάχαρης

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 ποτήρι (250ml) φυσικό χυμό + 10 ανάλατοι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, κάσιους)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:  1 μερίδα Σπανακόρυζο ή ριζότο με λαχανικά 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης

ΒΡΑΔΙΝΟ: Αραβική πίτα ολικής άλεσης με ψητά λαχανικά επιλογής (π.χ. πιπεριές, καρότα) + 2 κ.σ. σπιτικό χούμους

Πέμπτη

ΠΡΩΙΝΟ: 1 φέτα ψωμί ολικής + 2 κγ ταχίνι + 1κγ μέλι + ½ μπανάνα σε φέτες

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 φρούτο + 10 ανάλατοι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, κάσιους)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:  Σαλάτα με ρεβίθια και κινόα 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: 3 αποξηραμένα δαμάσκηνα + 4 καρύδια

ΒΡΑΔΙΝΟ: Σπιτική πίτσα με 1 αραβική πίτα ολικής + 2 κ.σ. σπιτική σάλτσα ντομάτας + 2 φέτες φυτικό τυρί + λαχανικά επιλογής 

Παρασκευή

ΠΡΩΙΝΟ: 1φλ. φυτικό ρόφημα (π.χ. σόγιας, αμυγδάλου) + 3 κ.σ. δημητριακά ολικής + 2 κ.σ. cranberries χωρίς ζάχαρη

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 ποτήρι (250ml) φυσικό χυμό+ 10 ανάλατοι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, κάσιους)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: 1 μερίδα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και μανιτάρια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης

ΒΡΑΔΙΝΟ: Σαλάτα με πλιγούρι, ανάμεικτα λαχανικά, καλαμπόκι, αρακά και dressing ταχίνι: 2 κ.γ. ελαιόλαδο, 2 κ.γ. ταχίνι, χυμό λεμόνι, βαλσάμικο ξύδι

Σάββατο

ΠΡΩΙΝΟ: 1 φέτα ψωμί ολικής + 2 κ.γ. ταχίνι+ 2 κ.γ. μαρμελάδα με φυσικά σάκχαρα

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 φρούτο + 10 ανάλατοι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, κάσιους)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:  1 μερίδα γίγαντες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ:  2 αποξηραμένοι χουρμάδες + 4 καρύδια 

ΒΡΑΔΙΝΟ: 1 κομμάτι χορτόπιτα 

Κυριακή

ΠΡΩΙΝΟ: 1 φέτα ψωμί ολικής + 2 κ.γ. ταχίνι + 2 κ.γ. μαρμελάδα με φυσικά σάκχαρα

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 ποτήρι (250ml) φυσικό χυμό + 10 ανάλατοι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, κάσιους)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:  1 μερίδα λαδερό (π.χ. φασολάκια, αρακά) + 1 φέτα ψωμί ολικής

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ:  1 αγγούρι σε sticks + 2 κ.σ. σπιτικό χούμους

ΒΡΑΔΙΝΟ: 1 φυτικό γιαούρτι (π.χ. αμυγδάλου, καρύδας) + 4 κ.σ. δημητριακά ολικής + 1 φρούτο

*Όλα τα γεύματα προτείνεται να συνοδεύονται με σαλάτα (φρέσκα ή βραστά λαχανικά) με ελαιόλαδο. 

Συμβουλές για την εφαρμογή της vegan διατροφής για απώλεια βάρους

Η υιοθέτηση μιας vegan διατροφής για απώλεια βάρους μπορεί να φαίνεται πρόκληση, ειδικά αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τις διατροφικές απαιτήσεις που περιλαμβάνει.

Ωστόσο, με τη σωστή καθοδήγηση και μερικές απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές, η ακολούθηση της μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη και απολαυστική. Αν θέλεις κι εσύ να ξεκινήσεις μια vegan διατροφή για  απώλεια βάρους μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω χρήσιμα tips!

  1. Εστίασε στις ολόκληρες τροφές

Δώσε προτεραιότητα στην πλήρη vegan διατροφή, με μη επεξεργασμένες φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. 

Αυτές οι θρεπτικές επιλογές έχουν χαμηλότερη θερμιδική πυκνότητα και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, υποστηρίζοντας την απώλεια βάρους και τη συνολική υγεία.

  1. Έλεγξε τις μερίδες

Παρόλο που οι vegan επιλογές μπορεί να είναι υγιεινές, η υπερκατανάλωση τους  μπορεί να εμποδίσει τους στόχους διαχείρισης βάρους. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μεζούρες (π.χ. φλιτζάνι, κούπα) ή ζυγαριά κουζίνας για να μετρήσεις ακριβώς τις ποσότητες που καταναλώνεις.

  1. Εστίασε στην πρωτεΐνη

Διασφάλισε την επαρκή κατανάλωση πρωτεΐνης ενσωματώνοντας ποικιλία φυτικών πηγών πρωτεΐνης, όπως όσπρια, τόφου, τέμπε, σεϊτάν και φυτικές πρωτεΐνες σε σκόνη. Η πρωτεΐνη συμβάλλει στον κορεσμό, διατηρεί τη μυϊκή μάζα και υποστηρίζει την απώλεια βάρους.

  1. Δώσε βάση στα καλά λιπαρά

Το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα έλαια φυτικής προέλευσης παρέχουν κορεσμό και συμβάλλουν στη γευστικότητα των γευμάτων. Ωστόσο πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο διότι σε μικρή ποσότητα αποδίδουν πολλές θερμίδες. 

Συνοψίζοντας

Η vegan διατροφή συμβάλλει στην απώλεια βάρους καθώς ενθαρρύνει υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με την προϋπόθεση φυσικά αυτές να συνδυάζονται με προσεκτικές επιλογές τροφίμων και σωστή διαχείριση των θερμίδων. 

Με τα μηνιαία γεύματα της Fitness meals έχεις τον πλήρη έλεγχο των θερμίδων και των μακροθρεπτικών συστατικών που καταναλώνεις ώστε να εξασφαλίσεις την απώλεια βάρους που επιθυμείς προσλαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. 

Μυρτώ Γαλανή

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

 

Βιβλιογραφία

Tran, E., Dale, H. F., Jensen, C., & Lied, G. A. (2020). <p>Effects of Plant-Based Diets on Weight Status: A Systematic

Review</p> Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity, Volume 13, 3433–3448.

https://doi.org/10.2147/dmso.s272802 

https://obesitymedicine.org/blog/vegan-diet/ 

https://link.springer.com/journal/11606