Published 24 Μάιος 2024

4+1 ιδέες για νηστίσιμα φαγητά που δεν παχαίνουν

4+1 ιδέες για νηστίσιμα φαγητά που δεν παχαίνουν

Το φαγητό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την απόλαυση, με συναισθήματα, με πρόσωπα, με αναμνήσεις και βιώματα. Κάθε άρωμα, μας ξυπνάει κάτι από όλα αυτά που έχουμε ζήσει και θέλουμε να ξαναζήσουμε. Τι γίνεται όμως όταν κάποιες μέρες του χρόνου, δεν μπορούμε να καταναλώσουμε ορισμένα τρόφιμα; Στερούμαστε απόλαυσης ή μήπως όχι; Υπάρχουν νηστίσιμα φαγητά που δεν παχαίνουν;

Νηστεία

Κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους, υπάρχουν περίοδοι αλλά και μέρες που η θρησκεία μας, απαγορεύει την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως η περίοδος της νηστείας. Νηστεία δε σημαίνει στέρηση, αλλά αντίθετα, λιτότητα και απλότητα στα γεύματα. Στο μυαλό κάποιων ανθρώπων ίσως η νηστεία να σημαίνει στέρηση, αύξηση  βάρους, έλλειψη γεύσης, κάποιες φορές έλλειψη κορεσμού, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Η μαγειρική θέλει φαντασία και σωστούς συνδυασμούς έτσι ώστε να έχουμε ένα ισορροπημένο γεύμα και ταυτόχρονα γευστικό, χορταστικό και χαμηλό σε θερμίδες. Πάρε χαρτί και μολύβι, γιατί τις παρακάτω 5 λαχταριστές, νηστίσιμες και νόστιμες συνταγές, δεν πρέπει να τις χάσεις! 

Καλαμαράκια στιφάδο με ρύζι

Τα θαλασσινά έχουν εξέχουσα σημασία κατά τη διάρκεια της νηστείας, λόγω της πρωτεΐνης που περιέχουν. Τα καλαμαράκια που ανήκουν στα θαλασσινά, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα καλαμαράκια στιφάδο είναι ένα αγαπημένο φαγητό, το οποίο γίνεται πλήρες εάν προσθέσουμε μια πηγή υδατάνθρακα, όπως ένα φλιτζάνι ρύζι ανάμεικτο, δηλαδή και λευκό και μαύρο. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε κατά το μαγείρεμα, είναι να μην υπερβούμε την ποσότητα του ελαιολάδου που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, καθώς τότε θα ανέβει και η συνολική θερμιδική πρόσληψη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πατάτες ψητές αντί για ρύζι, και καλό θα ήταν να αποφύγουμε τις τηγανιτές πατάτες. Τα καλαμαράκια στιφάδο αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό γεύμα για μικρούς και μεγάλους.

Μουσακάς λαχανικών

Ένα αγαπημένο “comfort food”, είναι ο μουσακάς. Νόστιμος, με τη βελούδινη μπεσαμέλ να τον σκεπάζει! Για να χαμηλώσουμε τη θερμιδική του αξία όμως, καθώς η παραδοσιακή συνταγή θέλει τα λαχανικά να είναι τηγανιτά, εμείς θα προτιμήσουμε να ψήσουμε την πατάτα, το κολοκύθι και τη μελιτζάνα στο φούρνο, πάνω σε λαδόκολλα. Έτσι, παραμένουν λαχταριστά και ζουμερά και πολύ πιο ελαφριά από την αρχική εκδοχή. Για να μπορούμε να τον καταναλώσουμε την περίοδο της νηστείας, πρέπει να αντικαταστήσουμε το γάλα υψηλό σε λιπαρά, με ένα φυτικό γάλα της αρεσκείας μας με αρώματα κανέλας.

Γαριδομακαρονάδα

Η απόλυτη νηστίσιμη συνταγή, η οποία τιμάται από πολλούς και εκτός περιόδου νηστείας! Δεν μπορεί εύκολα κανείς να αντισταθεί στη μυρωδιά του ούζου και του σκόρδου που τη συνοδεύουν. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε ένα ισορροπημένο θερμιδικά πιάτο, είναι να επιλέξουμε μακαρόνια ολικής άλεσης και να μην υπερβούμε στην ποσότητα. Οι γαρίδες ανά μερίδα μας δίνουν 85 θερμίδες, άρα αντιλαμβανόμαστε πως είναι αρκετά χαμηλές οι θερμίδες. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η ποσότητα των ζυμαρικών. 

Το σουβλάκι «αλλιώς»

Μέσα στις μέρες της νηστείας είναι πολύ πιθανό να μας έρθει η όρεξη για κάτι που έχουμε καιρό να καταναλώσουμε, όπως ένα σουβλάκι. Τι θα έλεγες αν έφτιαχνες το δικό σου σπιτικό σουβλάκι; Τα μανιτάρια αποτελούν  εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και μπορούμε να τα τρώμε καθημερινά! Μπορούμε να φτιάξουμε πίτα για σουβλάκι ή να πάρουμε έτοιμη και να ψήσουμε τα μανιτάρια σε αντικολλητικό τηγάνι. Τα πλευρώτους μανιτάρια κάνουν υπέροχο γύρο, ο οποίος θυμίζει το κρέας και μπορεί να καταναλωθεί ελεύθερα καθώς περιέχει πολύ λίγες θερμίδες. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το σουβλάκι μας, με ψητά λαχανικά και σως βαλσάμικο.

Φάβα με καραμελωμένο πράσο

Τα όσπρια καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της νηστείας, προσφέροντάς μας φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, και πολλές βιταμίνες. Η φάβα είναι ένα από αυτά. Ο συνδυασμός της χυλωμένης και βελούδινης φάβας με καραμελωμένο πράσο, καραμελωμένα ντοματίνια και κρεμμύδι, είναι απολαυστικός, θρεπτικός και χαμηλός σε θερμίδες. Είναι ένα πιάτο που θα μας γεμίσει με γεύση, με αρώματα χωρίς να χάσουμε την αίσθηση της απόλαυσης.

Όχι τύψεις, όχι ενοχές

Η νηστεία μας δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστούμε με νέες γεύσεις και αρώματα. Αν εμείς, δώσουμε βάση στα λαχανικά εποχής και τα εντάξουμε  σε κάθε γεύμα, θα αυξηθεί  ο μεταβολισμός μας, θα μας δώσει την αίσθηση του κορεσμού και σίγουρα θα εφοδιάσει τον οργανισμό με νερό, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Να θυμάσαι πως η νηστεία συμπίπτει με μια εποχή του χρόνου που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι άφθονα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο τα γεύματά μας, με αυτά! Ας το δούμε λοιπόν,  σαν μια ευκαιρία αποχής αποχής από τα ζωικά προϊόντα, χωρίς να μας λείψει η γεύση και η νοστιμιά!