Published 19 Απρίλιος 2024

Νόστιμα γεύματα για διαβητικούς

Νόστιμα γεύματα για διαβητικούς

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, ξεχωριστός,  με προτιμήσεις και προσωπικές επιλογές που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την πορεία της ζωής του. Τι γίνεται όμως όταν παράλληλα με όλα αυτά, συνυπάρχουν και θέματα υγείας; Υπάρχουν επιλογές; Και αν ναι, ποιες είναι οι καλύτερες για εκείνον; Μπορεί να εκπαιδευτεί κατάλληλα ένας άνθρωπος που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και να συνεχίσει να κάνει τις προσωπικές του διατροφικές επιλογές ή χρειάζεται να στερηθεί συγκεκριμένα τρόφιμα; Παρακάτω θα δούμε πως υπάρχουν λύσεις για νόστιμα γεύματα για διαβητικούς, χωρίς να χρειάζεται να υπάρξει το αίσθημα της στέρησης.

Λίγα λόγια για τον σακχαρώδη διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένας συνδυασμός μεταβολικών διαταραχών που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γνωστός και ως υπεργλυκαιμία, και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης. Η διαταραχή αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης ή μειωμένη ευαισθησία των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Είναι συνήθως μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, που όμως μπορεί, όταν διαγνωστεί έγκαιρα και εκπαιδευτεί κατάλληλα ο ασθενής, να διατηρήσει μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.

Διαβήτης και διατροφή

Το μεσογειακό πρότυπο διατροφής αποτελεί έναν συνιστώμενο τρόπο διατροφής, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, στον μεταβολισμό των λιπιδίων, στην αρτηριακή πίεση αλλά και στο σωματικό βάρος.  Έμφαση πρέπει να δώσουμε στην καθημερινή πρόσληψη τροφίμων υψηλά σε φυτικές ίνες, στην επιλογή κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών, στην αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς αποτελούν πρόσθετες πηγές νατρίου και ζάχαρης. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει  η οργάνωση των γευμάτων μέσα στη μέρα αλλά και η  κατανάλωση των ενδιάμεσων σνακ. Η καθημερινή άσκηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα της ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου αλλά και στη διατήρηση του σωματικού βάρους, σε επιθυμητά επίπεδα. Ας περάσουμε όμως στην πράξη, ανακαλύπτοντας  νόστιμα γεύματα για διαβητικούς.

Νόστιμα γεύματα για διαβητικούς

Οι διαβητικοί πρέπει να μάθουν και να εκπαιδευτούν σωστά, για να είναι σε θέση να συνθέσουν και να προετοιμάσουν ένα γεύμα, το οποίο θα έχει ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αλλά θα τους καλύπτει θρεπτικά και γευστικά. Σε κάθε γεύμα που θα δούμε παρακάτω, περιλαμβάνονται τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, με έμφαση σε χαμηλό συνολικό λίπος και αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών.

Μακαρόνια ολικής άλεσης με άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, φρέσκια ντομάτα και ελαιόλαδο.

Τα μακαρόνια με τον κιμά από τα αγαπημένα πιάτα πολλών Ελλήνων. Για να μπορούν να καταναλωθούν χωρίς φόβο από έναν διαβητικό, θα χρειαστεί να κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές. Τα μακαρόνια που πρόκειται  να καταναλώνουν, θα πρέπει να είναι ολικής άλεσης, και αυτό γιατί έχουν αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες χρειάζονται καθημερινά. Καλό θα είναι να επιλέξουμε κιμά από άπαχο μέρος του κρέατος, και η λιπαρή ουσία που θα χρησιμοποιηθεί κατά το μαγείρεμα να είναι το ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί πηγή καλών λιπαρών. Το γεύμα παραμένει νόστιμο, καθώς οι αλλαγές είναι πολύ μικρές!

Φασολάκια με πατάτες και κατίκι

Άλλο ένα παραδοσιακό φαγητό, κατά το οποίο τείνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μαγειρεύει με αρκετή ποσότητα ελαιολάδου αλλά και με γενναία κομμάτια φέτας. Οι αλλαγές που αφορούν αυτό το γεύμα, είναι δύο. Το φαγητό θα πρέπει να μαγειρευτεί με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ανά μερίδα, αλλά και η πηγή του  γαλακτοκομικού όπου συνηθίζεται να είναι η φέτα, είναι προτιμότερο να αντικατασταθεί με μια άπαχη πηγή γαλακτοκομικού, όπως είναι το κατίκι. Η πατάτα μπορεί να καταναλωθεί από έναν διαβητικό, εφόσον προσαρμοστεί στην κατάλληλη ποσότητα, ανάλογα με τις διατροφικές του ανάγκες.

Φιλέτο κοτόπουλο με άγριο ρύζι και σπαράγγια

Το φιλέτο κοτόπουλο ανήκει στην ομάδα του κρέατος με πολύ χαμηλά λιπαρά, γι’ αυτό αποτελεί μια καλή επιλογή ενός κυρίου γεύματος. Το άγριο ρύζι είναι υψηλό σε φυτικές ίνες ενώ παράλληλα έχει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Συνήθως το βρίσκουμε αναμειγμένο με ρύζι μπονέτ. Τέλος, τα σπαράγγια είναι ένα λαχανικό, ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους διαβητικούς, καθώς βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά. Το ελαιόλαδο αποτελεί την πηγή καλών λιπαρών και σε αυτό το γεύμα.

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, ντοματίνια , τυρί cottage και λαδολέμονο

Τα όσπρια αναμφίβολα μπορούν  να αποτελούν γεύμα για τους διαβητικούς μια με δυο φορές την εβδομάδα. Είναι μια πολύ καλή διατροφική επιλογή, υψηλή σε φυτικές ίνες από τα φασόλια και τα λαχανικά,  χαμηλή σε λιπαρά αλλά και γευστική. Το τυρί cottage αποτελεί πηγή χαμηλών λιπαρών, τα ντοματίνια αλλά και τα επιπλέον λαχανικά που μπορούν να συνθέσουν τη σαλάτα αυτή, είναι οι πολύχρωμες πιπεριές, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το τριμμένο καρότο και ο μαϊντανός. Η προσθήκη του dressing από ελαιόλαδο  και λεμόνι, ολοκληρώνει την γευστική αυτή σαλάτα!

Σολομός με ψητά λαχανικά και σως μουστάρδας

Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, που μπορεί εύκολα να  συνδυαστεί με ψητά λαχανικά όπως, το κολοκύθι, τα ντοματίνια, το καρότο και το κρεμμύδι. Όλα τα παραπάνω λαχανικά είναι υψηλά σε φυτικές ίνες, ενώ ο σολομός είναι ένα ψάρι χαμηλών και ωφέλιμων λιπαρών για την υγεία. Στο γεύμα αυτό, επιπλέον γεύση προσδίδει η σως μουστάρδας, η οποία αποτελείται από μουστάρδα, ελαιόλαδο και λεμόνι. Μια φέτα πολύσπορο ψωμί ολοκληρώνει αυτό το γεύμα.

Το «κλειδί» είναι οι μικρές και μακροχρόνιες αλλαγές

Ο διαβητικός, για να καταφέρει να έχει μια διατροφική ισορροπία στην καθημερινότητά του, πρέπει να κάνει μικρές αλλαγές, οι οποίες όμως έχουν άμεσο αποτέλεσμα στην πορεία της υγείας του. Η διατροφή είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για αυτή την κατάσταση και εφόσον εκπαιδευτεί το άτομο σωστά, σίγουρα μπορεί να γίνει ακόμα πιο γευστική και απολαυστική, χωρίς στερήσεις!

Αμαλία Παρλαμά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγές:

https://ede.gr/wp-content/uploads/2011/12/pliris.pdf