Published 5 Ιούλιος 2024

Φρούτα χωρίς υδατάνθρακες ιδανικά για διατροφή

Φρούτα χωρίς υδατάνθρακες ιδανικά για διατροφή

Άλλος ένας μύθος που ήρθε να καταρριφθεί ή μήπως κρύβεται κάποια αλήθεια; Έχουν μεταξύ τους τα φρούτα, την ίδια διατροφική αξία; Μήπως περιέχουν τα ίδια σάκχαρα; Υπάρχουν άραγε, φρούτα χωρίς υδατάνθρακες; Αν όχι, τι τελικά ισχύει; Τα φρούτα αποτελούν ένα μικρό, ανεκτίμητο «θησαυρό» της φύσης μας, που επιβάλλεται να υπάρχει καθημερινά στη διατροφή μας. Παρακάτω, θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα οφέλη τους και να μας βοηθήσουν να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στο σύνολο της διατροφής μας. 

Ένα ισχυρό «εργαλείο» για τη διατροφή μας 

Τα φρούτα είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας, βιταμινών και φυτικών ινών. Κάθε φρούτο έχει τη δική του εποχή που ωριμάζει, και η κατανάλωσή του στη σωστή χρονική στιγμή, είναι εκείνη που θα μας δώσει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία μας. Περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Α, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Βοηθούν στη διατήρηση και ενδυνάμωση των νυχιών, των δοντιών, στο λαμπερό και υγιές δέρμα αλλά και στην ανθεκτικότητα του τριχωτού της κεφαλής. 

Οι φυτικές ίνες με τη σειρά τους, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αλλά και στην ομαλή αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι άλλο ένα από τα οφέλη των φρούτων που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πως η αξία τους είναι πολύτιμη και ενδέχεται να προκαλέσουμε μελλοντικές ανεπάρκειες βιταμινών, εάν δεν καταναλώνονται συχνά. 

Φρούτα και διατροφική αξία 

Φρούτα χωρίς ζάχαρη και υδατάνθρακες, δεν υπάρχουν. Τα φρούτα αποτελούνται από φυσικά σάκχαρα, και με τη σειρά τους εκείνα, ανήκουν στη μεγάλη ομάδα των υδατανθράκων. Ο αριθμός των φρούτων που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά, εξαρτάται από τις ενεργειακές μας ανάγκες. 

Οι ενεργειακές ανάγκες με τη σειρά τους, διαμορφώνονται σύμφωνα με την ηλικία, το βάρος, το ύψος και τη φυσική μας δραστηριότητα. Τα φρούτα περιέχουν νερό σε ποσοστό από 80-90%, πρωτεΐνη από 0,5-1,5 γραμμάρια/100 γρ. φρέσκου φρούτου, υδατάνθρακες από 1,5-16 γραμμάρια και διαιτητικές ίνες από 0,2-6,4 γραμμάρια. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Β6. Μια μερίδα φρούτο αποδίδει 66-70 θερμίδες. 

Οι γενικές συστάσεις από τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), είναι η κατανάλωση 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών, καθημερινά. Αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις, για κάποιες μορφές καρκίνου και εμποδίζεται η εμφάνιση της παχυσαρκίας. Τα οφέλη τους είναι πολύ σπουδαία και αδύνατο να αντικατασταθούν με κάποιο άλλο τρόπο ή τρόφιμο. Μια διατροφή με τροφές χωρίς υδατάνθρακες, θα μας στερούσε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να επιδιώκουμε.

Ποια φρούτα βοηθούν στη διατροφή

Τα φρούτα διαφέρουν ανά εποχή και αυτό είναι που τα κάνει μοναδικά. Ενώ, έχουν παρόμοια θρεπτική αξία, με κάποια να υπερτερούν σε θρεπτικά συστατικά, μπορούμε να έχουμε όλα τα φρούτα στη διατροφή μας, ιδιαίτερα όταν έχει γίνει το σωστό χρόνο η συγκομιδή, καθώς τότε μας δίνουν το μέγιστο ποσό βιταμινών, ιχνοστοιχείων αλλά και γεύση.  Παρόλα αυτά, όταν ακολουθούμε ένα πλάνο διατροφής, μπορούμε να εντάξουμε κάποια φρούτα, τα οποία θα βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Αυτά, είναι τα φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως: οι φράουλες, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα, τα πορτοκάλια, το καρπούζι και ο ανανάς. 

Στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στην απομάκρυνση του πρηξίματος, βοηθάει να καταναλώνουμε τα φρούτα με τη φλούδα τους, ξεπλένοντάς τα πρώτα με άφθονο τρεχούμενο νερό. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν και εκείνα θέση στο διατροφολόγιό μας, καθώς η αποξήρανση δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, συγκρατούν τις φυτικές ίνες και είναι λίγο πιο εύκολη η κατανάλωσή τους. 

5 ιδέες για να εντάξεις τα φρούτα στη διατροφή σου

Η διατροφή μας αποτελεί κομμάτι της προσωπικής μας έκφρασης, γι’ αυτό παρακάτω ακολουθούν μερικά ενδεικτικά παραδείγματα κατανάλωσης φρούτων. Αφήστε τη φαντασία ελεύθερη και δημιουργήστε το δικό σας σνακ με φρούτα!

  • Smoothie με νεκταρίνι, ροδάκινο, βερίκοκα, γάλα αμυγδάλου και 1 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο
  • Φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής, φουντούκια και λίγο μέλι
  • Γιαούρτι με βρώμη, αποξηραμένα φρούτα και μαύρη σοκολάτα
  • Pancake με μπανάνα, ταχίνι και μέλι
  • Γιαούρτι με ψητά ροδάκινα, μέλι και αμύγδαλο φιλέ

Προσοχή με τους υδατάνθρακες 

Στην επιστήμη της διατροφής και της διαιτολογίας, υπάρχει ένας πολύ βασικός κανόνας: Η περίσσεια των υδατανθράκων στον οργανισμό μας, αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων από αυτή που χρειαζόμαστε, ειδικά εάν δεν είμαστε προσεκτικοί και στην κατανάλωση των υπόλοιπων υδατανθράκων μες τη μέρα. Τα φρούτα, όχι μόνο έχουν θέση στη διατροφή μας αλλά επιβάλλεται να καταναλώνονται από όλους τους ανθρώπους σε καθημερινή συχνότητα. Τώρα, μπορούμε μόνοι μας να απαντήσουμε στο ερώτημα: «Υπάρχουν φρούτα χωρίς υδατάνθρακες;» 

Η Fitness Meals μας προσφέρει έτοιμα γεύματα, προσαρμοσμένα στις προσωπικές μας ανάγκες, είτε στο σπίτι μας, είτε στο γραφείο μας, για να μας βοηθήσουν να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά, στους προσωπικούς μας στόχους. 

Αμαλία Παρλαμά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 Πηγές: