Published 7 Μαΐου 2025

Φρούτα εποχής: Τι να επιλέξεις την κάθε εποχή

Φρούτα εποχής: Τι να επιλέξεις την κάθε εποχή

Τα φρούτα εποχής αποτελούν απαραίτητο συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής καθώς προσφέρουν στον οργανισμό βιταμίνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Εκτός από τη θρεπτική αξία και το χαμηλότερο κόστος, τα εποχιακά φρούτα έχουν λιγότερα συντηρητικά και πλουσιότερη γεύση. Ανακάλυψε παρακάτω ποια φρούτα να προτιμάς κάθε εποχή και βάλε τη φύση στο πιάτο σου με τον πιο έξυπνο τρόπο!

Γιατί πρέπει να τρώμε φρούτα ανά εποχή;

Η κατανάλωση φρούτων ανα εποχή έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία σου. Η φύση προσφέρει κάθε εποχή ακριβώς αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός σου τη συγκεκριμένη περίοδο. Είτε πρόκειται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τον χειμώνα είτε για την ενυδάτωση το καλοκαίρι, η κατανάλωση εποχιακών φρούτων είναι μια απλή αλλά ουσιαστική πράξη αυτοφροντίδας. Οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι για να προτιμάς φρούτα εποχής είναι οι εξής:

Υψηλότερη θρεπτική αξία

Τα φρούτα εποχής έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία, έτσι είναι πιο φρέσκα και περιέχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Καλύτερη γεύση και υφή

Η αποφυγή συντηρητικών και φυτοφαρμάκων σου δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις το φρούτο έπειτα από φυσική ωρίμανση με γνήσια γεύση και άρωμα αποφεύγοντας την τεχνητή ωρίμανση.

Πιο οικονομική επιλογή

Τα εποχιακά φρούτα, καθώς είναι σε αφθονία παραγωγής, έχουν χαμηλότερο κόστος. Παράλληλα αποφεύγεται και η εισαγωγή από ξένες χώρες που αυξάνει αυτόματα το κόστος.

Τι φρούτα τρώμε την Άνοιξη;

Θα ήταν άδικο να ξεκινήσουμε την αναφορά στα φρούτα εποχής χωρίς να δώσουμε την πρώτη θέση στην Άνοιξη. Φρούτα γεμάτα χρώματα, πλούσιο άρωμα και διαφορετικές υφές. Η πλειοψηφία των φρούτων αυτών είναι χαμηλά σε θερμίδες σε σχέση με τα φρούτα των άλλων εποχών. Είναι ιδανική περίοδος να πειραματιστείς με χυμούς και φρουτοσαλάτες ώστε να αποτοξινωθείς από την περίοδο του χειμώνα. 

Φρούτο

Θρεπτική Αξία

Τρόπος Κατανάλωσης

Φράουλα

Βιταμίνη C & Αντιοξειδωτικά

Yoghurt Bowl: Γιαούρτι 2%, φράουλες, αμύγδαλα, μέλι

Κεράσια 

Ανθοκυανίνες

Κεράσια με καρύδια (βέλτιστη απορρόφηση ανθοκυανινών)

Βερίκοκα 

Βιταμίνη Α 

Βερίκοκα με ανθότυρο 

Μήλα

Πλούσια σε φυτικές ίνες

Μήλο με φυστικοβούτυρο και κανέλα 

Τι φρούτα τρώμε το Καλοκαίρι;

Τα φρούτα εποχής το καλοκαίρι είναι στο απόγειο τους. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε νερό και καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες για ενυδάτωση με απόλυτα φυσικό τρόπο. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη δίαιτα με φρούτα που είναι πλούσια σε ζουμερά φρούτα, γλυκά και γεμάτα αντιοξειδωτικά.

 

Φρούτο

Θρεπτική Αξία

Τρόπος Κατανάλωσης

Καρπούζι

Λυκοπένιο

Σαλάτα: Καρπούζι, ρόκα, μπαλσάμικο και φέτα 

Ροδάκινα & Νεκταρίνια

Βιταμίνη C & φυτικές ίνες

Ροδάκινα με κάσιους

Σταφύλια

Αντιοξειδωτικά 

Yoghurt Bowl: Γιαούρτι 2%+ σταφύλια, καρύδια

Σύκα

Ασβέστιο & φυτικές ίνες

Σύκα με cottage cheese

 

Τι φρούτα τρώμε το Φθινόπωρο;

Το φθινόπωρο αποτελεί μια μεταβατική περίοδο και τα εποχιακά φρούτα αποκτούν μια πιο ζεστή γεύση σε σχέση με αυτά του καλοκαιριού, που είναι κυρίως φρούτα χωρίς υδατάνθρακες. Σίγουρα έχουν έντονο άρωμα, πλούσια σάρκα και πολλές βιταμίνες που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό πριν τις γρίπες του χειμώνα. Αυτή τη περίοδο μπορείς να απολαύσεις τα φρούτα σου όχι μόνο ωμά αλλά και ψημένα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το φυσικό τους άρωμα.

 

Φρούτο

Θρεπτική Αξία

Τρόπος Κατανάλωσης

Ρόδι

Βιταμίνες Α, C & Ε

Ρόκα, καρύδια, κατσικίσιο τυρί και ρόδι

Ακτινίδια

Βιταμίνη C

Smoothie: Ακτινίδιο, σπανάκι, βρώμη, μέλι, τζίντζερ

Κυδώνια

Βιταμίνες C, Α & Β

Κυδώνια ψητά με μέλι

Εσπεριδοειδή 

Βιταμίνη Α, Β & C

Χυμός με γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι και τζίντζερ

Τι φρούτα τρώμε το Χειμώνα;

Ο χειμώνας έρχεται με χαμηλές θερμοκρασίες και τα φρούτα εποχής καλύπτουν τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της περιόδου αυτής. Είναι απαραίτητη η καθημερινή κατανάλωση φρούτων την εποχή του χειμώνα για την πρόληψη, αλλά και στην ταχύτερη ανάρρωση από ιώσεις και κρυολογήματα. Επίσης, τα σάκχαρα των φρούτων προσφέρουν ενέργεια και συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο τους μουντούς και κουραστικούς χειμερινούς μήνες.

 

Φρούτο

Θρεπτική Αξία

Τρόπος Κατανάλωσης

Λωτός

Βιταμίνες C, Β & Α

Λωτός με αμύγδαλα

Μπανάνα

Κάλιο

Smoothie bowl: μπανάνα με granola και φυστικοβούτυρο

Ανανάς 

Βιταμίνη C

Τορτίγια με κοτόπουλο και ανανά 

Κάστανα

Μαγνήσιο & Κάλιο

Σαλάτα πλιγούρι, ρόδι, αβοκάντο, βραστά κάστανα 

 

Συνοψίζοντας

Τα φρούτα εποχής είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με βιταμίνες, μέταλλα και γενικότερα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εκτός από τη θρεπτική τους αξία, τα φρούτα βοηθούν στη βελτίωση της πέψης, αλλά και στην καταπολέμηση της κούρασης λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχουν. Άλλωστε, η κάθε εποχή φέρνει μοναδικές γεύσεις και οφέλη, και είναι σημαντικό να επιλέγεις φρούτα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του οργανισμού σου.

 

Από τα εσπεριδοειδή και τα μήλα του φθινοπώρου, μέχρι τα κεράσια και τα ροδάκινα το καλοκαίρι, τα φρούτα  εποχής σου είναι φυσικά “συμπληρώματα” προσφέρουν την απαραίτητη ενυδάτωση ταυτόχρονα με βιταμίνες. 

 

Η κατανάλωση τους σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως ξηρούς καρπούς και πηγές πρωτεΐνης ή βιταμίνης C, ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών αυξάνοντας το συνολικό τους όφελος στην υγεία σου. Εναλλακτικά,μπορείς να εκμεταλλευτείς τα φρούτα εποχής προσθέτοντας τα στο γιαούρτι ή τη σαλάτα σου και φυσικά αποτελούν ιδανική επιλογή ως ενδιάμεσο σνακ. 

 

Κι αν δυσκολεύεσαι να εντάξεις τα εποχιακά φρούτα στη διατροφή σου, τα έτοιμα πλάνα διατροφής μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις τη διαδικασία πιο εύκολη, χωρίς άγχος προετοιμασίας.

Μυρτώ Γαλανή

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος