Χημική δίαιτα για γυναίκες: Συμβουλές για να πετύχει

11 Δεκεμβρίου, 2023

Θες να δεις τον αριθμό στην ζυγαριά σου επιτέλους να πέφτει, και αυτό για σένα είναι τόσο σημαντικό, ώστε θέλεις να πάρεις τα ρίσκα σου, να κάνεις κάτι δραστικό! Ίσως είναι καθαρά ψυχολογικό το θέμα του αριθμού σε μια ζυγαριά, και άλλωστε είσαι ελεύθερη να αποφασίζεις για τον εαυτό σου. Μέσα από αναζήτηση τρόπων απώλειας βάρους έπεσε στην αντίληψη σου η “χημική” δίαιτα. Και ήδη βρίσκεσαι εδώ για να μάθεις πώς θα πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα μέσω αυτής. Θα σε προτρέψουμε, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, να ενημερωθείς εκτενέστερα στο προηγούμενο άρθρο “Τι είναι η χημική δίαιτα και πώς λειτουργεί;”, για να διασφαλίσουμε ότι έχεις ενημερωθεί από έγκυρη πηγή. Έτσι, θα γνωρίζεις περί τίνος πρόκειται και τι να περιμένεις, καθώς και αν σου ταιριάζει εν τέλει μια τέτοια προσέγγιση. Συνοπτικά, η χημική δίαιτα αποτελεί ένα αυστηρό σχήμα δίαιτας διάρκειας 1 εβδομάδας, το οποίο περιλαμβάνει την κατανάλωση 3 γευμάτων την ημέρα, που αποτελούνται αυστηρά από συνδυασμούς ορισμένων τροφίμων. Για τη δική σου διευκόλυνση θα βρεις τα “επιτρεπόμενα” τρόφιμα αναλυτικά ακολούθως.

Να δούμε τις επιλογές με τις οποίες θα “παίξεις”;

Οι επιλογές τροφίμων στη χημική δίαιτα για γυναίκες περιορίζονται μεταξύ φρέσκων φρούτων, αυγών, ορισμένων ειδών λαχανικών, δημητριακών και κρέατος.

  • Φρούτα: γκρέιπφρουτ, μήλο, μπανάνα, πορτοκάλι, αχλάδι, ροδάκινο, δαμάσκηνο
  • Λαχανικά: ντομάτα, σπανάκι, καρότο, αγγούρι, σέλινο, μαρούλι
  • Δημητριακά: φρυγανιές ολικής άλεσης
  • Κρέας: μπριζόλα, παϊδάκια αρνιού, κοτόπουλο, ψάρι
  • Αυγό: βραστό, ποσέ, ομελέτα
  • Ποτά: νερό, σκέτος καφές, τσάι χωρίς ζάχαρη, χυμός γκρέιπφρουτ

Ο βαθμός επιτυχίας μιας δίαιτας κρύβεται στον βαθμό προσκόλλησης σου σε αυτή

Έτσι, λοιπόν, και στη χημική δίαιτα, θα δεις αποτελέσματα, αν παραμείνεις στα συγκεκριμένα πλαίσια που έχουν καθοριστεί. Αυτό, όμως, θα ήταν πολύ απλό για να αφιερώσουμε ένα ολόκληρο άρθρο προς ανάλυση. Λόγω του πολύ περιοριστικού τύπου του διαιτητικού σχήματος αυτού, η προσπάθεια μας θα εστιαστεί στο πώς θα πλησιάσει κάτι τόσο συγκεκριμένο και περιοριστικό να θυμίζει μια πιο ισορροπημένη διατροφή, παρά τα λιγοστά (3) γεύματα και τον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικά, μεγάλης ποικιλίας υδατανθρακούχων κλπ.).

Μέθοδος “πιάτου”

 

Για τον λόγο αυτό, θα αναφερθούμε στη μέθοδο του πιάτου, σύμφωνα με την οποία ισορροπημένο κύριο γεύμα θεωρείται εκείνο όπου σε ένα πιάτο το ½ καταλαμβάνεται από λαχανικά/σαλάτα, το ¼ από πηγή υδατάνθρακα και το εναπομείναν ¼ από πηγή πρωτεΐνης.

Ρίχνοντας μια ματιά στα επιτρεπόμενα τρόφιμα, θα σου το κάνουμε πανεύκολο, κατατάσσοντας τα στις 3 προαναφερθείσες κατηγορίες, ώστε να έχεις την ευχέρεια να φτιάξεις τους δικούς σου συνδυασμούς. Ως μόνη προσαρμογή, τα φρούτα θα τα κατατάξουμε στην κατηγορία υδατανθράκων, λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας (15g), σε αντίθεση με τα λαχανικά (5g). 

Σαλάτα – Λαχανικά (1/2)Υδατάνθρακας (1/4)Πρωτεΐνη (1/4)
Λαχανικά: ντομάτα, σπανάκι, καρότο, αγγούρι, σέλινο, μαρούλιΦρούτα: γκρέιπφρουτ, μήλο, μπανάνα, πορτοκάλι, αχλάδι, ροδάκινο, δαμάσκηνοΚρέας: μπριζόλα, παϊδάκια αρνιού, κοτόπουλο, ψάρι
Δημητριακά: φρυγανιές ολικής άλεσηςΑυγό: βραστό, ποσέ, ομελέτα

Όπως θα αντιλαμβάνεσαι, η μονοφαγία (η μονοτονία στις διατροφικές σου επιλογές) θα είναι κάπως αδιέξοδο σ’ αυτό το διαιτητικό σχήμα, και παρότι η ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα, στη διατροφή δεν ισχύει αυτός ο κανόνας. Κάθε άλλο! Αν σε κάτι μπορείς να είσαι σίγουρη, είναι ότι προσπαθώντας να φτιάχνεις πιο ισορροπημένα πιάτα, που περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες μακροθρεπτικών, τόσο καλύτερα θα νιώθεις, καθώς θα εξασφαλίζεις τον καλύτερο δυνατό κορεσμό.

Διαμόρφωσε κατάλληλες συνθήκες στο κάθε γεύμα σου

Μπορεί διαβάζοντάς το να σκέφτηκες “που κολλάει αυτό;”. Ειδικά σε ένα περιοριστικού τύπου διαιτητικό σχήμα, όπως η χημική δίαιτα, είναι παραπάνω από απαραίτητο, καθώς από μόνο του είναι πολύ στερητικό. Το να φας ενσυνείδητα θα βοηθήσει το μυαλό σου να “αντιληφθεί” την διαδικασία, βοηθώντας σε κατά το δυνατόν να μην έχεις πολλές λιγούρες, και να πετύχεις καλύτερη διαχείριση της πείνας και του κορεσμού σου. 

  1. Τοποθέτησε το γεύμα σου σε ένα πιάτο και κάθισε σε τραπέζι για να το καταναλώσεις.

Εκτός του ότι θα έχεις πληρέστερη εικόνα του κατά πόσο αυτό που τρως είναι ισορροπημένο, βάσει των όσων είπαμε, δίνει στον εγκέφαλό σου το σήμα ότι τρως, όπως πρέπει να γίνεται.

  1. Μάσησε διεξοδικά την τροφή σου.

Θα σε βοηθήσει να χωνέψεις καλά την τροφή που τρως και να ελαττώσεις τη συνολική κατανάλωση τροφής. 

  1. Φάε σε ήρεμη ατμόσφαιρα, χωρίς αντιπερισπασμούς: οθόνες, συζήτηση κλπ.

Το άγχος, οι έντονες συγκινησιακές αντιδράσεις και ο θόρυβος μπορούν να καταστείλουν σε μεγάλο βαθμό την πεπτική λειτουργία.

Ενυδατώσου επαρκώς, αξιοποιώντας όλες τις επιλογές που σου δίνονται, με προσοχή την καφεΐνη

Μπορεί όλα να τα κάνεις “σωστά”, αν παραβλέπεις το κομμάτι της ενυδάτωσης όμως, πρέπει να επαναξιολογήσεις την προσέγγισή σου. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού κάθε μέρα είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς λόγους: 

  1. για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, 
  2. τη λίπανση των αρθρώσεων, 
  3. την πρόληψη των λοιμώξεων, 
  4. την παροχή θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και
  5. τη σωστή λειτουργία των οργάνων και τέλος
  6. η καλή ενυδάτωση βελτιώνει επίσης την ποιότητα του ύπνου, της νόησης και την συνολικότερή σου διάθεση. 

Προσοχή: Στη χημική δίαιτα επιτρέπονται το νερό, ο σκέτος καφές, το τσάι χωρίς ζάχαρη και ο χυμός γκρέιπφρουτ, ωστόσο 2 από αυτά θέλουν λελογισμένη κατανάλωση. Πρόκειται για τον καφέ και το τσάι καθώς περιέχουν καφεΐνη, η οποία σε υπερκατανάλωση μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα. Μια ασφαλής ποσότητα κατανάλωσης καφεΐνης είναι τα 200mg/ημερησίως.

Η καφεΐνη είναι μια ουσία που μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις σε εγρήγορση ενισχύοντας την απόδοση σου. Ωστόσο, έχει διουρητική δράση επί υπερκατανάλωσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Όπως και να έχει, είναι μια καλή ιδέα να πίνεις αρκετό νερό, ανεξάρτητα από το πόσο καφέ ή τσάι καταναλώνεις.

Ο ύπνος είναι ένας σπουδαίος σύμμαχός σου

Χωρίς αρκετό ύπνο, οι άνθρωποι τείνουν να υπερκαταναλωνουν και να επιλέγουν ανθυγιεινά τρόφιμα. Η στέρηση ύπνου επηρεάζει την απελευθέρωση από το σώμα της γκρελίνης και της λεπτίνης, δύο νευροδιαβιβαστών που “λένε” στον εγκέφαλο πότε να καταναλώσει τροφή. Όταν στερείσαι ύπνο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην μπορείς να ελέγξεις αποτελεσματικά την όρεξη σου, είτε ακολουθείς τη χημική δίαιτα είτε όχι.

Εν κατακλείδι, για να “πετύχει” μια δίαιτα χρειάζεται πολλά περισσότερα από την πιστή προσκόλλησή σου σ’ αυτή, όποια κι αν είναι. Τα καλά νέα στη χημική δίαιτα είναι ότι το φαγητο αυτό καθαυτό δε θα σε απασχολήσει ιδιαίτερα μιας και οι επιλογές σου είναι εξ ορισμού αρκετά περιορισμένες και συγκεκριμένες. Ευκαιρία λοιπόν να σκεφτείς κατά πόσο πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει ένα τόσο αυστηρό και περιοριστικό πλάνο και αν είσαι διατεθειμένος να κάνεις αυτές τις “θυσίες” για να πετύχεις το στόχο σου ή μπορεί να βρεις και ένα πιο ισορροπημένο τρόπο. Η συζήτηση με έναν αδειούχο διαιτολογο – διατροφολόγο μπορεί να σε βοηθήσει να διαλέξεις κατευθυνση.