10 κοινοί μύθοι για την απώλεια βάρους

15 Σεπτεμβρίου, 2023

Η απώλεια βάρους είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει πολλούς ανθρώπους, καθώς οι αυξομειώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα στο σώμα, στον οργανισμό αλλά και σε ορμονικά ζητήματα. Η ανάγκη για απώλεια βάρους μπορεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας ή απλά με την επιθυμία να αλλάξεις το σώμα σου, προς το καλύτερο! Αυτή η προσπάθεια επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το ύψος αλλά και η κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Συχνά επικρατούν διάφοροι μύθοι που αφορούν στην απώλεια βάρους και μπορούν να επηρεάσουν -λανθασμένα- την προσπάθειά σου. Πάμε να δούμε τους πιο κοινούς από αυτούς αλλά και την αλήθεια που θα ήθελες να γνωρίζεις.

Μύθος: Το να παραλείπεις γεύματα είναι ένας καλός τρόπος για να χάσεις βάρος

Αλήθεια: Το να παραλείπεις γεύματα μπορεί να δημιουργήσει θέματα στον μεταβολισμό σου και να εμποδίσει την απώλεια βάρους. Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην απώλεια βάρους είναι η ισορροπία στην επιλογή αλλά και την κατανάλωση των γευμάτων σου. Μην ξεγελιέσαι λοιπόν από την ιδέα του να παραλείψεις π.χ. το βραδινό για να χάσεις περισσότερο βάρος- είναι κάτι που δεν ισχύει και μπορεί να επιφέρει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, με το να διαταράξει την λειτουργία του μεταβολισμού σου και να δημιουργήσει κατακρατήσεις.

Μύθος: Το να φας αργά το βράδυ προκαλεί κατακρατήσεις στον οργανισμό

Αλήθεια: Η κατανάλωση snacks αργά το βράδυ δεν δημιουργεί κατακρατήσεις, μόνο στην περίπτωση που επιλέξεις τα σωστά τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να αποφύγεις τροφές με αλάτι και να επιλέξεις ένα healthy snack σε λαχανικό, όπως το αγγουράκι και το καρότο.

Μύθος: Η έντονη φυσική άσκηση μπορεί να κάψει όλους τους υδατάνθρακες που καταναλώνεις

Αλήθεια: Είναι γεγονός πως η γυμναστική δεν είναι αρκετή από μόνη της για να πετύχεις την απώλεια βάρους που επιθυμείς. Κι αυτό γιατί θα χρειαστεί να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο καθημερινό πρόγραμμα, που θα συνδυάζει την διατροφή που ταιριάζει στις εξατομικευμένες ανάγκες σου και την αντίστοιχη άσκηση. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σου να πάρει το boost που χρειάζεται ώστε να «ενεργοποιηθεί».

Μύθος: Πίνοντας νερό θα χάσεις περισσότερο βάρος

Αλήθεια: Εδώ η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση…Το νερό από μόνο του προφανώς και δεν οδηγεί στην απώλεια βάρους, αλλά μπορεί να συμβάλλει εμμέσως σε αυτή, όταν περιλαμβάνεται σε μια καθημερινή, ισορροπημένη διατροφή, με υγιεινές επιλογές. Το νερό είναι πολύ σημαντικό για την ισορροπία που θέλεις να πετύχεις στον μεταβολισμό σου αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του.

Μύθος: Η κατανάλωση λιγότερων από 1000 θερμίδες την ημέρα θα συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Αλήθεια: Η κατανάλωση πολύ λιγότερων θερμίδων μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς οι ανάγκες για κάθε άτομο διαφέρουν σημαντικά. Ένας εύκολος τρόπος για να βρεις τις κατάλληλες θερμίδες που μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά είναι ο μετρητής θερμίδων.  

Μύθος: Η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας ως γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Αλήθεια: Η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας δεν αρκεί για να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθώς πολλές φορές δεν αποτελεί το πλήρες και ισορροπημένο γεύμα που χρειάζεται ο οργανισμός σου μέσα στην ημέρα, ώστε να λάβει την ενέργεια που έχει ανάγκη. Συνδύασε την αγαπημένη σου σαλάτα με πρωτεΐνη, όπως το κοτόπουλο και απόλαυσε ένα γευστικό αλλά και υγιεινό γεύμα.

Μύθος: Το να τρως φαγητά με λιπαρά μπορεί να σε οδηγήσει στην προσθήκη βάρους

Αλήθεια: Η κατανάλωση καλών λιπαρών δεν θα επηρεάσει το βάρος σου, καθώς τα λιπαρά αυτά είναι σημαντικά για την ισορροπημένη διατροφή που έχεις ανάγκη να ακολουθήσεις. Πρόσθεσε λοιπόν με ισορροπία στα γεύματα σου, καλά λιπαρά όπως Ω-3 (σολομός, τόνος κτλ)  και Ω-6 και εμπλούτισε τα με τον πιο υγιεινό τρόπο.

Μύθος: Οι υδατάνθρακες είναι κακοί για τον οργανισμό σου

Αλήθεια: Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικό κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής και δεν είναι καθόλου κακοί, όταν τους καταναλώνεις στις ανάλογες ποσότητες. Απόλαυσε λοιπόν την αγαπημένη σου pasta χωρίς ενοχές και βάλε τη στην εβδομαδιαία διατροφή σου, στις αναλογίες που τη χρειάζεται ο οργανισμός για να λάβει την ενέργεια που έχει ανάγκη.

Μύθος: Τα πιο υγιεινά τρόφιμα είναι και πιο ακριβά

Αλήθεια: Είναι γεγονός πως κάποιες τροφές είναι πιο ακριβές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τρως υγιεινά, επιλέγοντας αυτά που έχεις πραγματικά ανάγκη, χωρίς υπερβολές. Δημιούργησε ένα εβδομαδιαίο πλάνο, με τα γεύματα που επιλέγεις να καταναλώσεις με στόχο την απώλεια βάρους και φτιάξε την λίστα με τα προϊόντα που χρειάζεται να προμηθευτείς.

Μύθος: Όλες οι θερμίδες είναι ίδιες

Αλήθεια: Το ζήτημα με τις θερμίδες αφορά στον τρόπο με τον οποίο τις χρησιμοποιεί το σώμα μας. Αυτό σημαίνει ότι η καύση των θερμίδων πραγματοποιείται διαφορετικά για κάθε οργανισμό και μεταβολισμό και επηρεάζεται από την καθημερινή άσκηση και τον συνδυασμό των τροφών που καταναλώνονται από το άτομο.

Η απώλεια βάρους μπορεί να καταλήξει σε μια πολύ δύσκολη διαδικασία αν επηρεάζεσαι από τους μύθους και τις φήμες που κατά καιρούς δημιουργούνται σχετικά με το θέμα αυτό. Αν λοιπόν βρίσκεσαι στη διαδικασία απώλειας βάρους είναι σημαντικό να έχεις στο μυαλό σου την ισορροπία στα γεύματα που επιλέγεις αλλά και την αποφυγή υπερβολών στη διατροφή σου.

Στη Fitness Meals, δημιουργούμε προτάσεις σε υγιεινά και γευστικά γεύματα που μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του προσωπικού σου διατροφικού πλάνου, ακόμη και στην περίπτωση που ο στόχος σου είναι η απώλεια βάρους. Επιπλέον, μπορείς πάνω σε κάθε γεύμα να βρεις τις συνολικές θερμίδες αλλά και την ακριβή αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών, ώστε να οργανώσεις τέλεια το πλάνο σου.

Άφησε λοιπόν στην άκρη τους μύθους και πίστεψε σε σένα, ξεκινώντας σήμερα!