Λιπαρά και διατροφικές συνήθειες

14 Μαρτίου, 2022

Η εξωτερική εικόνα αλλά και η κουλτούρα του «φαίνεσθαι», έχει επηρεάσει με την πάροδο του χρόνου μια μεγάλη μερίδα γυναικών, οι οποίες και πέφτουν στην παγίδα μιας πληθώρας διαιτών, που μόνο θετικά αποτελέσματα δεν φέρουν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή..

Η επιθυμία τού να θέλεις να αλλάξεις το σώμα σου και να αποκτήσεις μια υγιή φιγούρα, είναι μια ανάγκη, απολύτως φυσιολογική. Εκεί που συνήθως «χάνουμε το παιχνίδι» είναι στον τρόπο που επιλέγουμε για την απώλεια βάρους, ο οποίος και απευθύνεται στις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά. Η λανθασμένη λογική της δίαιτας με χαμηλά λιπαρά ή αυτής με την παντελή απουσία των λιπαρών, έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι «χάνουμε περισσότερο όταν τρώμε λιγότερο». Η αλήθεια σε όλη αυτή την παραφιλολογία με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών έγκειται στο ότι τελικά όταν τρώμε λιγότερο, δεν σημαίνει πως πετυχαίνουμε την απώλεια βάρους που επιθυμούμε.

Low fat Δίαιτες και αρνητικές επιπτώσεις

Όπως προαναφέραμε, οι low fat δίαιτες έχουν γίνει ευρύτερα δημοφιλείς, κυρίως για τον λόγο ότι οδηγούν στην πολύ γρήγορη απώλεια βάρους. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι, κατά την πλειοψηφία τους, οι περισσότεροι που ακολουθούν δίαιτες αυτής της κατηγορίας, τείνουν να ξαναπαίρνουν εξίσου γρήγορα το ίδιο βάρος ή και περισσότερο. Επιπρόσθετα, η μη ισορροπημένη κατανομή των τροφών, μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και προβλήματα σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως πχ στον κύκλο της περιόδου για τις γυναίκες.

Μέσα στην πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρουν οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών είναι και η μη πρόσληψη των πλούσιων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι η αύξηση κατανάλωσης επεξεργασμένων και light προϊόντων, φέρει επιβλαβή αποτελέσματα στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Αυτό συμβαίνει, διότι τα περισσότερα light προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με ζάχαρη, ώστε να βελτιώνεται η γεύση τους.

Επομένως, το να ακολουθήσεις μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, δεν θα σε βοηθήσει ουσιαστικά να πετύχεις τη συντήρηση του βάρους σου. Αντιθέτως, θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία του σώματός σου, με την προσθήκη περισσότερου βάρους.

Καλά λιπαρά: Ο σύμμαχός σου στην απώλεια βάρους

Τα υγιεινά και καλής ποιότητας λιπαρά είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή και συμβάλλουν καθοριστικά σε πλήθος λειτουργιών του οργανισμού. Το γεγονός ότι εμπλουτίζουν τα γεύματα με περισσότερες θερμίδες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας. Το κλειδί στην κατανάλωση λιπαρών είναι η ισορροπία αλλά και η επιλογή τους, σύμφωνα με τις κατηγορίες στις οποίες υπάγονται.

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες λιπαρών που αξίζει να γνωρίζουμε είναι τα κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά. Τα ακόρεστα λιπαρά είναι μια μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία και χαρακτηρίζονται καλά λιπαρά. Όσον αφορά τα ακόρεστα, στα ίδια υπάγονται και τα ωμέγα λιπαρά, όπως Ω-3, Ω-6 και Ω-9.

Μετά από αρκετά χρόνια ιατρικών ερευνών, αποδεικνύεται ότι ο εμπλουτισμός της διατροφής μας με τα καλά λιπαρά, βοηθάει σημαντικά στην ισορροπία αλλά και στην απώλεια βάρους.

Πώς συμβάλλουν τα ακόρεστα λιπαρά σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού;

Πέρα από την απώλεια βάρους, η κατανάλωση καλών λιπαρών βοηθάει και σε πολλά ακόμη σημαντικά στοιχεία, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Τα ίδια είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς αλλά και για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα λιπαρά που συνδέονται με την καλή υγεία της καρδιάς, ονομάζονται «λιπαρά της καρδιάς» και βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί αλλά και το ψάρι.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι τα ακόρεστα λιπαρά σταθεροποιούν την πείνα, προσφέροντας το αίσθημα τη πληρότητας. Αυτό συμβαίνει διότι η διαδικασία της χώνεψής τους γίνεται πολύ πιο αργά, σε σχέση με άλλες τροφές.

Θετική διάθεση

Έρευνες αποδεικνύουν ότι κυρίως τα Ω-3 λιπαρά, επηρεάζουν θετικά τη διάθεσή μας. Η εξήγηση που συνοδεύει αυτή την ανακάλυψη, έγκειται στο ότι η φαιά ουσία που βρίσκεται στον εγκέφαλό μας, κυρίως σε περιοχές που συνδέονται με την διάθεση, είναι ανάλογη με την ποσότητα των Ω-3 λιπαρών που έχουμε καταναλώσει! Ταυτόχρονα, έχει αποδειχτεί ότι τα Ω- 3 είναι αξιοσήμαντα, ως αποτελεσματική θεραπεία των διαταραχών της διάθεσης, όπως είναι η ήπια κατάθλιψη.

Επιδερμίδα alert!

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των καλών λιπαρών στην επιδερμίδα. Τα ίδια προστατεύουν το δέρμα σου από την πρόωρη γήρανση, καθώς συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα να του προσδίδουν τη λάμψη που έχει ανάγκη αλλά και να παρεμποδίζουν την εμφάνιση των ρυτίδων.

Διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά, με αρωγό τη Fitness Meals

Στη Fitness Meals αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες σου και ανανεώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα το μενού, ώστε να ανταποκρίνεται στα διατροφικά σου πλάνα! Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα αλλά και ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας, οπότε και περιέχονται σε ποικιλία γευμάτων μας, υποστηρίζοντας τις διατροφικές σου συνήθειες και προσφέροντάς σου «εκρηκτικές», γευστικές εμπειρίες.

Ποιες είναι όμως οι τροφές που περιέχουν τα καλά λιπαρά που χρειάζεσαι, για την σωστή απώλεια βάρους;

Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποιες από τις τροφές, που αξίζει να καταναλώσεις, ανάλογα με τις διατροφικές σου ανάγκες:

  • Κόκκινο κρέας
  • Avocado
  • Κρόκος αυγού
  • Ψάρια
  • Ξηροί καρποί
  • Σπόροι
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Κακάο
  • Γαλακτοκομικά

Επίλεξε σήμερα κιόλας το εβδομαδιαίο ή μηνιαίο πλάνο που ταιριάζει στους στόχους σου και χτίσε κορμί και διάθεση, με τα υγιεινά και απολαυστικά, έτοιμα γεύματά μας.