4 λόγοι για να αποφύγεις μια δίαιτα εξπρές

16 Μαΐου, 2023

Το καλοκαίρι πλησιάζει και είμαστε πολύ κοντά στο να απολαύσουμε ατέλειωτες βουτιές στη θάλασσα. Συνήθως, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι το πώς θα βγούμε στην παραλία, προετοιμάζοντας το σώμα μας, είτε με διατροφή και πιο υγιεινή καθημερινότητα, είτε βάζοντας την άσκηση στη ρουτίνα μας! Το σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία είναι να ακολουθείς υγιεινούς τρόπους και διατροφικό πλάνο για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, αποφεύγοντας να δοκιμάσεις μια εξαντλητική δίαιτα ή δίαιτα εξπρές, που θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία σου.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που πρέπει να αποφύγεις μία εξαντλητική δίαιτα; Για αρχή, αξίζει να δούμε τι είναι αυτού του είδους η δίαιτα αλλά και τον βαθμό «επικινδυνότητάς» της.

 

Τι είναι η δίαιτα express (crash diet);

Η γνωστή σε όλους δίαιτα εξπρές είναι συνήθως ένα πρόγραμμα με χαμηλές θερμίδες που χαρακτηρίζεται από μεγάλες απαιτήσεις, όπως εξάλειψη ομάδων τροφίμων από την καθημερινή διατροφή ή κατανάλωση μόνο χυμού ή σούπας για εβδομάδες. Ο στόχος, φυσικά, είναι η πολύ γρήγορη απώλεια βάρους, που δεν γίνεται με τον υγιή τρόπο όπως θα πραγματοποιούνταν μέσω ενός εξατομικευμένου διατροφικού πλάνου.

Ο βαθμός επικινδυνότητας αυτού του είδους δίαιτας μπορεί να οδηγήσει ναι μεν σε γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά ταυτόχρονα ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην ισορροπία του μεταβολισμού και να επηρεάσει αρνητικά τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα. Ταυτόχρονα, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει προβλήματα, ακόμη και στην ψυχική και ψυχολογική διάθεση του ατόμου. Ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο της δίαιτας αυτής είναι και το γεγονός ότι η πολύ γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε βάθος χρόνου στην προσθήκη του ίδιου ή και μεγαλύτερου, λόγω απορρίθμισης του μεταβολισμού, που μπορεί να μην επανέλθει ποτέ.

Γιατί να αποφύγεις μια εξαντλητική δίαιτα;

Μια πολύ γρήγορη και εξαντλητική δίαιτα μπορεί να σου προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, ωστόσο οι αρνητικές συνέπειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται, δεν είναι ο επιθυμητός και υγιεινός. Πάμε λοιπόν να δούμε 5 λόγους για να αποφύγεις μία δίαιτα express.

1.    Οι περισσότερες crash δίαιτες δεν είναι επιστημονικά ελεγμένες

Μια μεγάλη αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτό το είδος δίαιτας είναι ότι πολλές φορές δεν ελέγχονται από έναν ειδικό (π.χ από διατροφολόγο, γιατρό ή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), πράγμα που σημαίνει ότι είναι άκρως επικίνδυνο να τις ακολουθήσει κάποιος, καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του. Ένα πρώτο βήμα λοιπόν είναι να επιλέξεις να ακολουθήσεις μία ισορροπημένη διατροφή που θα σου παρέχεται από έναν διατροφολόγο ή ειδικό υγείας και θα περιλαμβάνει σε σωστές αναλογίες όλες τις τροφές που χρειάζεται ο οργανισμός σου, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες σου ανάγκες.

Απόφυγε λοιπόν σε αυτή την περίπτωση να ακολουθήσεις ένα express πρόγραμμα που σου πρότεινε μια φίλη ή κάποιο που διάβασες σε μια σελίδα στο internet και προτίμησε να ακολουθήσεις ένα πλάνο με γευστικά και υγιεινά γεύματα που θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου σου.

2.    Μπορεί να απορρυθμιστεί ο μεταβολισμός σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν μια δίαιτα εξπρές γιατί ο στόχος τους είναι να χάσουν γρήγορα το βάρος που επιθυμούν, ειδικά την περίοδο που πλησιάζει το καλοκαίρι. Μια γρήγορη δίαιτα σου εξασφαλίζει την fast απώλεια βάρους αλλά μπορεί μέσω αυτής της διαδικασίας να προκαλέσει την απορρύθμιση του μεταβολισμού σου. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί ο μεταβολισμός μπαίνει απότομα στη διαδικασία να «διαχειριστεί» την απώλεια νερού και το μεγάλο έλλειμμα θερμίδων με αποτέλεσμα να καταβάλει πολλή δουλειά ώστε να διατηρήσει κάποιο είδος «κανονικότητας».

Σύμφωνα με μελέτες, η αρχική απώλεια βάρους με αυτού του είδους τη δίαιτα μπορεί να είναι επιτυχής. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι η μακροπρόθεσμη συντήρηση μπορεί να καταλήξει να είναι προβληματική, λόγω της έντονης διαταραχής που προκαλείται στον μεταβολισμό.

3.    Αποτελεί ρίσκο για τη σχέση με το σώμα σου & με το φαγητό

Ένα ακόμη πρόβλημα που μπορεί να επιφέρει μια γρήγορη δίαιτα είναι να σου δημιουργήσει θέματα με την υγιή σχέση που έχεις αναπτύξει με το σώμα σου αλλά και με το φαγητό γενικότερα. Η σκέψη του να χάσεις βάρος άμεσα και πολλές φορές με τρόπο μη επιστημονικό, συντρέχει τον κίνδυνο της δημιουργίας μιας κακής νοοτροπίας για την εικόνα που έχεις για το φαγητό αλλά και για αυτή του σώματός σου, με αποτέλεσμα το αίσθημα αποτυχίας και της σκληρής αυτοκριτικής.

Ταυτόχρονα γεννάται στο μυαλό η ιδέα της ενοχής του να αποφεύγεις τα πάντα σχετικά με ό,τι σου προκαλούσε ευχαρίστηση στο φαγητό, μόνο και μόνο επειδή πιστεύεις ότι π.χ. ένα κομμάτι σοκολάτας μπορεί να σε παχύνει. Όταν αυτή η σκέψη γίνεται καθημερινότητα, υπάρχει ο κίνδυνος το άτομο να οδηγηθεί σε διατροφική διαταραχή.

 

4.    Επηρεάζει την απόδοσή σου στην άσκηση

Μια εξαντλητική δίαιτα μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την απόδοσή σου στην άσκηση, καθώς χωρίς την κατανάλωση των κατάλληλων τροφών, δεν θα έχεις το boost ή αλλιώς «καύσιμο» που χρειάζεσαι για να «κάψεις». Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η προσπάθεια άσκησης με χαμηλή ενέργεια μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα αλλά και κάποιον πιθανό τραυματισμό.

 

 

Tips για να μπεις σε πρόγραμμα πριν το καλοκαίρι

Αν θέλεις πραγματικά να δώσεις προτεραιότητα στο σώμα και τις ανάγκες του για το καλοκαίρι, μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα, πάντα όμως με τη συνακόλουθη συμβολή και καθοδήγηση ενός ειδικού:

  • Ακολούθησε ισορροπημένο πλάνο διατροφής και όχι εξαντλητική δίαιτα
  • Πιες πολύ νερό
  • Κάνε αποτοξίνωση για λίγες μέρες, με την καθοδήγηση ειδικού
  • Βάλε στη διατροφή σου τα φρούτα και τις σαλάτες
  • Επίλεξε υγιεινά snacks για τα ενδιάμεσα γεύματα
  • Βάλε την άσκηση στην καθημερινότητα σου και επίλεξε αυτό το είδος που σου φτιάχνει τη διάθεση
  • Δημιούργησε το φαγητό σου με μεράκι και αγάπη και ξεκίνα διατροφή με θετική διάθεση.

Η εφαρμογή ενός οργανωμένου πλάνου διατροφής θα επιφέρει σίγουρα θετικά αποτελέσματα στο σώμα και στην ψυχολογία σου, με ασφαλή και ευχάριστο τρόπο. Αν θέλεις να ακολουθήσεις διατροφή με φαγητά που θα σου φτιάχνουν τη διάθεση, ήρθε η ώρα να γνωρίσεις το πλούσιο και ανανεωμένο μενού μας. Γιατί το σώμα σου αξίζει να είναι πρώτα απ’όλα υγιές! Ξεκίνα την προσπάθεια, εδώ!