Πόσα γεύματα πρέπει να τρώμε μέσα στην ημέρα;

18 Μαΐου, 2022

Μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού μας, στην απώλεια και συντήρηση του βάρους μας αλλά και στην θετική μας διάθεση! Ένα ζήτημα που αφορά σε άνδρες και γυναίκες, είναι το «πόσα γεύματα πρέπει να τρώμε την ημέρα» τελικά αλλά και ποια είναι αυτά τα γεύματα που θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμά μας, ώστε να πετύχουμε την ισορροπία στις τροφές μας αλλά και την υγιή απώλεια βάρους. 

Η αλήθεια είναι πως η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται κάπου στη μέση, καθώς ο αριθμός γευμάτων που μπορεί να ακολουθεί ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν ταιριάζει τελικά σε όλους. Παλιότερα κυριαρχούσε η λογική ότι πρέπει να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα με 5 γεύματα την ημέρα, ωστόσο αυτή η κουλτούρα, καταρρίπτεται σιγά σιγά, αν υπολογίσουμε και το γεγονός ότι οι περισσότερες, σύγχρονες έρευνες παρουσιάζουν mixed αποτελέσματα, καθώς ό,τι «δουλεύει» σε ένα άτομο, δεν σημαίνει ότι μπορεί να «δουλέψει» για όλους.  Μια γενικότερη φιλοσοφία που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι το γεγονός ότι σημαντικότερο ρόλο πλέον παίζει το πόσες θερμίδες έχει ανάγκη ένας οργανισμός να καταναλώνει κάθε μέρα, και όχι πόσα γεύματα.

Ο συνολικός αριθμός θερμίδων καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τον μεταβολισμό του κάθε ατόμου. Ουσιαστικά ο μεταβολισμός είναι και το ρυθμικό ρολόι που ενεργοποιεί τη λειτουργία της καύσης θερμίδων, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για να απαντήσουμε λοιπόν στο ερώτημα «πόσα γεύματα πρέπει να τρώμε την ημέρα», θα πρέπει αρχικά να δώσουμε απαντήσεις σε κάποια συναφή ερωτήματα. Πάμε να τα δούμε:

 

Τα συχνά γεύματα αυξάνουν τον μεταβολισμό;

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, ο μεταβολισμός αποτελεί τον πιο σημαντικό μηχανισμό για την καύση των θερμίδων που καταναλώνονται από τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, καθοριστικός παράγοντας της μεγαλύτερης ενεργειακής δαπάνης στο σώμα είναι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ή αλλιώς ο μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης (όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας).  Ο βασικός μεταβολισμός διαφέρει κάθε φορά από άτομο σε άτομο, σύμφωνα πάντα με το βάρος, το ύψος, την ηλικία αλλά και το φύλο.

Αυτό που αξίζει να τονίσουμε στην προκειμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι ο μεταβολισμός λειτουργεί διαφορετικά σε κάθε οργανισμό. Η άσκηση ή η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορούν να προσθέσουν δαπάνες στις θερμίδες αλλά πάντα σε ένα μικρό ποσοστό, που μπορεί να αντιστοιχεί στο 30%.

Συχνά γεύματα μέσα σε μία μέρα μπορεί να σημαίνουν και πολύ μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων γενικότερα. Άρα το να καταναλώνεις λιγότερο συχνά γεύματα, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο να διαχειριστείς το βάρος σου, με τον καλύτερο έλεγχο θερμίδων που λαμβάνει ο οργανισμός.

Συμπερασματικά, το να τρώμε πιο συχνά γεύματα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καίμε περισσότερο ή δεν αποδεικνύει με κάποιο τρόπο ότι ενεργοποιείται πιο δραστικά ο μεταβολισμός για καύση ή απώλεια βάρους.

Κατά πόσο συμβάλλουν τα συχνά γεύματα στο να μειώσουμε το συναίσθημα της πείνας;

Αρκετές έρευνες, με σύγχρονα δεδομένα, δείχνουν ότι η μεγάλη συχνότητα κατανάλωσης σε γεύματα μπορεί να αυξήσει την ανάγκη της πείνας, ενώ μπορεί να μην επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την απώλεια λίπους, που κάποιος επιθυμεί. Στην περίπτωση της μη συχνής κατανάλωσης, αποδεικνύεται ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν πιο εύκολα το κομμάτι της όρεξης.

Ένα ακόμη γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στην όρεξη μας είναι και το είδος φαγητού που καταναλώνουμε. Συνήθως, η κατανάλωση γευμάτων με υδατάνθρακες ή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την όρεξη. Για να είμαστε σαφείς θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την πείνα μας, αλλά αυτοί διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Επίσης, η έρευνα είναι συνήθως πιο σαφής όταν εξετάσουμε το είδος των τροφίμων που καταναλώνουμε και όχι τόσο τη συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων.

Μπορεί το φαγητό πριν τον ύπνο να αυξήσει το βάρος μας;

Μια πολύ συνηθισμένη σκέψη, έγκειται στο ότι αν φάμε ένα βαρύ ή πλούσιο γεύμα πριν τον ύπνο, μπορεί αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει την προσθήκη λίπους στο σώμα μας. Αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε ωστόσο είναι ότι το βραδινό γεύμα για τον καθένα είναι ξεχωριστό και διαφορετικό και κάθε φορά καθορίζεται από τη συνολική πρόσληψη τροφής μέσα στη μέρα.

Αν λοιπόν δυσκολεύεσαι να ελέγξεις την κατανάλωση θερμίδων μέσα στην ημέρα, μπορείς να δημιουργήσεις ένα χρονοδιάγραμμα, καταναλώνοντας έτσι μικρότερες ποσότητες γευμάτων, αλλά μεγαλύτερο αριθμό από αυτά. Αν πάλι τείνεις στο να επιθυμείς junk food το βράδυ, προσπάθησε να το αντικαθιστάς με θρεπτικά σνακς που έχουν τη δυνατότητα να σε χορταίνουν.

Πώς επηρεάζει η παράκαμψη γευμάτων την απώλεια βάρους;

Παλαιότερα, υπήρχε μια άποψη ότι η παράλειψη ή παράκαμψη γευμάτων μέσα στη μέρα, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την επιθυμητή απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτό δεν αποδεικνύεται πλέον από πολλές έρευνες και συνήθως καθορίζεται από τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε ατόμου. Επίσης, η κλασική δίαιτα με 5 γεύματα την ημέρα δεν φαίνεται πλέον ταιριάζει σε όλους, ούτε αποδεικνύεται ότι βοηθά στην διαχείριση της όρεξης μέσα στην ημέρα.

Άρα, αυτό που παίζει σημαντικότερο ρόλο είναι το είδος γεύματος που θα παραλείψεις και όχι το αν το παρακάμψεις, αυτό καθαυτό. Ένας άλλος παράγοντας επιρροής είναι και η συστηματοποίηση μιας διατροφικής ρουτίνας, η οποία μπορεί και να βοηθήσει καθοριστικά στην διαχείριση της πείνας μέσα στην ημέρα.  

 

Γιατί το πρωινό θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα;

Το πρωινό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα, καθώς μας δίνει το κατάλληλο boost που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε τη μέρα. Επίσης, ένα πλούσιο πρωινό μπορεί να περιορίσει την πείνα μας για αρκετές ώρες, γεγονός που μπορεί να μας οδηγήσει στο να μην έχουμε την ανάγκη να καταναλώνουμε τα ενδιάμεσα snacks μέσα στην ημέρα. Επιπρόσθετα το πρωινό μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να σημειώσουμε τα εξής facts:

  • Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων νωρίς μέσα στην ημέρα, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην απώλεια βάρους
  • Η καθιέρωση μιας διατροφικής ρουτίνας είναι η απάντηση στη διαχείριση των θερμίδων αλλά και της πείνας.
  • Οι πρωτεΐνες και τα θρεπτικά τρόφιμα μπορεί να συμβάλλουν στον έλεγχο της όρεξης.

Στη Fitness Meals μπορείς να φτιάξεις το δικό σου, εξατομικευμένο πλάνο, ώστε να πετύχεις την επιθυμητή απώλεια βάρους αλλά και να περιορίσεις το αίσθημα της πείνας μέσα στην ημέρα. Διαμόρφωσε το μηνιαίο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου, επιλέγοντας νόστιμα και υγιεινά γεύματα από το μενού μας.

Και μην ξεχνάς.. εσύ καθορίζεις την ώρα και τη μέρα που θα φτάσουν στην πόρτα σου, ώστε να τα απολαμβάνεις, σύμφωνα με το πρόγραμμά σου! Ξεκίνα σήμερα κιόλας…σε καλύπτουμε! 😊