-
Δεν ανανεώνεται
-
Επιλέγεις τα γεύματά σου!
-
Εβδομαδιαία ή Μηνιαία
-
Ανανέωση αυτόματη / κατόπιν επιβεβαίωσης
-
Παύση συνδρομής χωρίς χρέωση
-
Προπληρωμή
Ένα καρύκευμα που δίνει μια γευστική πινελιά στο φαγητό μας. Το αλάτι. Τόσο νόστιμο, αλλά πόσο υγιεινό; Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το αλάτι και τις αρνητικές του επιπτώσεις στην υγεία μας. Είναι, όμως, το αλάτι τόσο κακό όσο λέγεται;
Ας ξεκινήσουμε από μία απλή παραδοχή, που χρειάζεται να έχουμε κατά νου. Μέτρον άριστον. Ισχύει στη ζωή μας, ισχύει και στη διατροφή μας. Όταν κάτι καταναλώνεται με μέτρο, χωρίς υπερβολή ή έλλειψη, αυτό είναι το καλύτερο για την υγεία μας. Το αλάτι δεν είναι καλό ή κακό από μόνο του. Ο τρόπος, όμως, κατανάλωσής του, η ποσότητα που προσλαμβάνουμε, καθώς και άλλοι παράγοντες μπορούν να το καταστήσουν ωφέλιμο ή βλαβερό για την υγεία μας.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης, χρειάζεται να αποφεύγουν την κατανάλωση υψηλής ποσότητας αλατιού, η οποία μπορεί να αυξήσει την πίεσή τους και να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία τους. Επιπλέον, όταν η ιδανική ποσότητα πρόσληψης αλατιού ορίζεται στα 4 γραμμάρια καθημερινά για έναν ενήλικα, αλλά εμείς καταναλώνουμε 10 γραμμάρια, τότε δεν φταίει το αλάτι ως συστατικό της διατροφής μας, αλλά εμείς που δεν κάνουμε σωστή χρήση του.
Αν, ωστόσο, υπολογίζουμε σωστά την ποσότητα αλατιού που βάζουμε στο φαγητό μας ή καταναλώνουμε φρέσκες και υγιεινές τροφές, με τόσο αλάτι όσο πρέπει, τότε το αλάτι μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία μας, αλλά και να νοστιμίσει το φαγητό μας. Γιατί ας μην ξεχνάμε πως το φαγητό δεν είναι μόνο υγεία, αλλά και απόλαυση!
Το αλάτι κάνει καλό, αλλά όπως κάθε τι, χρειάζεται μέτρο. Ο διατροφολόγος της Fitness Meals, Νίκος Μαργέλος, μας δίνει tips για το πώς να διατηρήσουμε το αλάτι στη διατροφή μας, μειώνοντας, όμως, τις ποσότητες που καταναλώνουμε.
Τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν αλάτι, με μεγαλύτερες ποσότητες να εντοπίζονται στο κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά και μικρότερες στα λαχανικά και τα δημητριακά. Ακόμη και το νερό περιέχει μια μικρή ποσότητα αλατιού. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι: Από ποια πηγή καταναλώνουμε το αλάτι; Όταν προσλαμβάνουμε το αλάτι από ένα όχι και τόσο καλό τρόφιμο, όπως ένα επεξεργασμένο και γεμάτο συντηρητικά και κορεσμένα λιπαρά snack, τότε σίγουρα δεν κάνει καλό στην υγεία μας. Όχι μόνο το αλάτι ως αλάτι, αλλά συνολικά το συγκεκριμένο τρόφιμο.
Οι συσκευασμένες και επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου (αλατιού) και άλλων συντηρητικών, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά τα συντηρητικά δεν προσφέρουν κάτι στην υγεία μας, αντιθέτως μπορεί να την επιβαρύνουν. Πάντα να προτιμάτε το φρέσκο φαγητό, μαγειρεμένο με αγνές πρώτες ύλες, και με τόσο αλάτι όσο ακριβώς πρέπει.
Οι τροφές που περιέχουν κάλιο, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι, το μαγειρεμένο κρέας και ψάρι, είναι σημαντικό να αποτελούν κομμάτι της διατροφής μας. Το κάλιο και το αλάτι συνυπάρχουν και φέρνουν ισορροπία στον οργανισμό. Σκεφτείτε απλώς το εξής: Η κατανάλωση καλίου βοηθά στην αποβολή νατρίου και νερού από το σώμα, μειώνοντας την πιθανότητα αρτηριακής πίεσης.
Πολλές φορές ξεκινάμε να ρίχνουμε αλάτι στο φαγητό που βράζει και λέμε «ας ρίξουμε και λίγο παραπάνω», με αποτέλεσμα να κάνουμε το φαγητό μας αλμυρό, αλλά όχι και τόσο υγιεινό. Επίσης, συχνά προσθέτουμε έξτρα αλάτι στο μαγειρεμένο φαγητό, ξεχνώντας, όμως, να κάνουμε μια απλή δοκιμή, για να δούμε αν το χρειαζόμαστε πραγματικά.
Τα γραμμάρια του αλατιού που προσθέτουμε στο φαγητό πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένα. Μάλιστα, για να το νοστιμίσουμε και να του δώσουμε μια πιο έντονη γεύση, μπορούμε να αντικαταστήσουμε ή να μειώσουμε το αλάτι, προσθέτοντας περισσότερα μπαχαρικά ή βότανα, όπως ρίγανη, πιπέρι, βασιλικό, δυόσμο, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, φρέσκια σάλτα ντομάτας ή φρέσκα λαχανικά. Τόσες επιλογές μας δίνει η μεσογειακή διατροφή μας, ας τις αξιοποιήσουμε όλες.
Πόσες φορές αγοράζουμε προϊόντα από το σούπερ μάρκετ και δεν κοιτάμε τα συστατικά τους; Σίγουρα σας έχει τύχει, αλλά μην ξεχνάτε πως στα ψιλά γράμματα κρύβεται όλη η ουσία. Κάντε την έρευνά σας πριν αγοράσετε ένα προϊόν, γιατί το αλάτι μπορεί να είναι πολύ καλά κρυμμένο στα συστατικά με άλλες μορφές, όπως μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ και βενζοϊκό νάτριο. Γι’ αυτό και είναι πάντα προτιμότερο να τρώτε φρεσκομαγειρεμένα φαγητά, ιδανικά με φυσικό θαλασσινό αλάτι και όχι επιτραπέζιο, που υφίσταται μεγαλύτερη επεξεργασία.
Έχετε μια έντονη καθημερινότητα, γεμάτη υποχρεώσεις, και δεν έχετε τον χρόνο ή τη διάθεση να μαγειρέψετε; Τότε, επιλέξτε μια υγιεινή πρόταση, που θα σας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε και φυσικά, την ξεχωριστή γεύση που θέλετε. Η Fitness Meals ετοιμάζει για εσάς περισσότερα από 30 υγιεινά και γευστικά γεύματα, όπως θα τα απολαμβάνατε σε ένα καλό εστιατόριο. Με τόση ποσότητα αλατιού όση πρέπει. Γιατί το παν στη διατροφή είναι η ισορροπία….
…Όμως, μην ξεχνάτε: Όπως και η ζωή, έτσι και το φαγητό, χρειάζεται λίγο αλατοπίπερο για να νοστιμίσει. ????