Published 23 Ιούλιος 2021

Βάλε λίγο «αλατοπίπερο» στη ζωή σου

Βάλε λίγο «αλατοπίπερο» στη ζωή σου

Ένα καρύκευμα που δίνει μια γευστική πινελιά στο φαγητό μας. Το αλάτι. Τόσο νόστιμο, αλλά πόσο υγιεινό; Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το αλάτι και τις αρνητικές του επιπτώσεις στην υγεία μας. Είναι, όμως, το αλάτι τόσο κακό όσο λέγεται;

Ας ξεκινήσουμε από μία απλή παραδοχή, που χρειάζεται να έχουμε κατά νου. Μέτρον άριστον. Ισχύει στη ζωή μας, ισχύει και στη διατροφή μας. Όταν κάτι καταναλώνεται με μέτρο, χωρίς υπερβολή ή έλλειψη, αυτό είναι το καλύτερο για την υγεία μας. Το αλάτι δεν είναι καλό ή κακό από μόνο του. Ο τρόπος, όμως, κατανάλωσής του, η ποσότητα που προσλαμβάνουμε, καθώς και άλλοι παράγοντες μπορούν να το καταστήσουν ωφέλιμο ή βλαβερό για την υγεία μας.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης, χρειάζεται να αποφεύγουν την κατανάλωση υψηλής ποσότητας αλατιού, η οποία μπορεί να αυξήσει την πίεσή τους και να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία τους. Επιπλέον, όταν η ιδανική ποσότητα πρόσληψης αλατιού ορίζεται στα 4 γραμμάρια καθημερινά για έναν ενήλικα, αλλά εμείς καταναλώνουμε 10 γραμμάρια, τότε δεν φταίει το αλάτι ως συστατικό της διατροφής μας, αλλά εμείς που δεν κάνουμε σωστή χρήση του.

Αν, ωστόσο, υπολογίζουμε σωστά την ποσότητα αλατιού που βάζουμε στο φαγητό μας ή καταναλώνουμε φρέσκες και υγιεινές τροφές, με τόσο αλάτι όσο πρέπει, τότε το αλάτι μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία μας, αλλά και να νοστιμίσει το φαγητό μας. Γιατί ας μην ξεχνάμε πως το φαγητό δεν είναι μόνο υγεία, αλλά και απόλαυση!

ξύλινο μπωλ που περιέχει χοντρό αλάτι

Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη του αλατιού για την υγεία μας;

  • Εκτός από τους ανθρώπους με υπέρταση, υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων που αντιμετωπίζει προβλήματα υπότασης, δηλαδή παρουσιάζει πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι αναγκαία η κατανάλωση σημαντικής ποσότητας αλατιού αλλά και νερού. Χωρίς την απαραίτητη καθημερινή πρόσληψη σε αλάτι, τα άτομα με υπόταση θα παρατηρήσουν απότομη μείωση της πίεσής τους και θα αισθανθούν συμπτώματα, όπως ζαλάδα, ναυτία και τάση για λιποθυμία.
  • Επιπλέον, το αλάτι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την ενυδάτωση του οργανισμού και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Συγκεκριμένα, αποτρέπει την αφυδάτωση του οργανισμού, η οποία ευθύνεται για μυϊκές κράμπες, ζαλάδα και αίσθημα κόπωσης. Με τη σωστή ποσότητα αλατιού ο οργανισμός μας διατηρείται ενυδατωμένος, στοιχείο πολύ σημαντικό για τη διατήρηση μιας καλής υγείας.
  • Το αλάτι συμβάλλει, ακόμη, στην καλή λειτουργία των ορμονών και συγκεκριμένα, του θυροειδούς. Με ποιον τρόπο; Το αλάτι περιέχει ιώδιο, στοιχείο απαραίτητο για να μπορέσει να παράξει το σώμα μας την ορμόνη του θυροειδούς. Η έλλειψη ιωδίου και οι ορμονολογικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κακή λειτουργία του εντέρου, έντονη κούραση κλπ. Είδατε πως τα πάντα στη διατροφή και στη ζωή είναι μια αλυσίδα; Για όλα έχει φροντίσει τελικά η φύση.
  • Όμως δεν σταματάμε εδώ. Το αλάτι μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων ορισμένων νόσων, όπως είναι η κυστική ίνωση, μια γενετική διαταραχή που εκδηλώνεται συχνά με συμπτώματα στο αναπνευστικό και στο πεπτικό σύστημα. Τα άτομα με κυστική ίνωση, όταν ιδρώνουν, χάνουν μεγαλύτερη ποσότητα νατρίου (αλατιού) από τον μέσο άνθρωπο και είναι πιο πιθανό, να προκληθεί αφυδάτωση στον οργανισμό τους. Επομένως, η κατανάλωση νερού και αλατιού βοηθά τον οργανισμό να παραμείνει ενυδατωμένος.
  • Και ένα έξτρα hint για το τέλος: Μπορούσατε να φανταστείτε ότι το αλάτι βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος; Ότι βοηθάει στη σύσπαση και στη χαλάρωση των μυών μας; Τελικά δεν έχει και λίγα καλά!

ξύλινο μπωλ που περιέχει αλάτι σε μορφή κρυστάλλων

Συμπέρασμα

Το αλάτι κάνει καλό, αλλά όπως κάθε τι, χρειάζεται μέτρο. Ο διατροφολόγος της Fitness Meals, Νίκος Μαργέλος, μας δίνει tips για το πώς να διατηρήσουμε το αλάτι στη διατροφή μας, μειώνοντας, όμως, τις ποσότητες που καταναλώνουμε.

Αποφεύγουμε τις συσκευασμένες και επεξεργασμένες τροφές. Πάντα το φρέσκο φαγητό είναι καλύτερο.

γυναίκα που χαμογελάει και βρίσκεται σε μια κουζίνα και τρίβει αλάτι πάνω από την κατσαρόλα

Τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν αλάτι, με μεγαλύτερες ποσότητες να εντοπίζονται στο κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά και μικρότερες στα λαχανικά και τα δημητριακά. Ακόμη και το νερό περιέχει μια μικρή ποσότητα αλατιού. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι: Από ποια πηγή καταναλώνουμε το αλάτι; Όταν προσλαμβάνουμε το αλάτι από ένα όχι και τόσο καλό τρόφιμο, όπως ένα επεξεργασμένο και γεμάτο συντηρητικά και κορεσμένα λιπαρά snack, τότε σίγουρα δεν κάνει καλό στην υγεία μας. Όχι μόνο το αλάτι ως αλάτι, αλλά συνολικά το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Οι συσκευασμένες και επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου (αλατιού) και άλλων συντηρητικών, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά τα συντηρητικά δεν προσφέρουν κάτι στην υγεία μας, αντιθέτως μπορεί να την επιβαρύνουν. Πάντα να προτιμάτε το φρέσκο φαγητό, μαγειρεμένο με αγνές πρώτες ύλες, και με τόσο αλάτι όσο ακριβώς πρέπει.

Για μια ισορροπημένη διατροφή, κάλιο και αλάτι πάνε μαζί

ξύλινο πλατώ με κομμένο αβοκάντο, πατάτες, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια

Οι τροφές που περιέχουν κάλιο, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι, το μαγειρεμένο κρέας και ψάρι, είναι σημαντικό να αποτελούν κομμάτι της διατροφής μας. Το κάλιο και το αλάτι συνυπάρχουν και φέρνουν ισορροπία στον οργανισμό. Σκεφτείτε απλώς το εξής: Η κατανάλωση καλίου βοηθά στην αποβολή νατρίου και νερού από το σώμα, μειώνοντας την πιθανότητα αρτηριακής πίεσης.

Μην ρίχνετε τυχαία αλάτι στο φαγητό σας. Μετρήστε την ποσότητα. Αξιοποιήστε και τα υπόλοιπα μπαχαρικά

άντρας που ρίχνει αλάτι πάνω από κατσαρόλα και τριγύρω υπάρχουν λαχανικά κομμένα

Πολλές φορές ξεκινάμε να ρίχνουμε αλάτι στο φαγητό που βράζει και λέμε «ας ρίξουμε και λίγο παραπάνω», με αποτέλεσμα να κάνουμε το φαγητό μας αλμυρό, αλλά όχι και τόσο υγιεινό. Επίσης, συχνά προσθέτουμε έξτρα αλάτι στο μαγειρεμένο φαγητό, ξεχνώντας, όμως, να κάνουμε μια απλή δοκιμή, για να δούμε αν το χρειαζόμαστε πραγματικά.

δοχεία με μπωλ που το κάθε ένα περιέχει καρυκεύματα

Τα γραμμάρια του αλατιού που προσθέτουμε στο φαγητό πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένα. Μάλιστα, για να το νοστιμίσουμε και να του δώσουμε μια πιο έντονη γεύση, μπορούμε να αντικαταστήσουμε ή να μειώσουμε το αλάτι, προσθέτοντας περισσότερα μπαχαρικά ή βότανα, όπως ρίγανη, πιπέρι, βασιλικό, δυόσμο, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, φρέσκια σάλτα ντομάτας ή φρέσκα λαχανικά. Τόσες επιλογές μας δίνει η μεσογειακή διατροφή μας, ας τις αξιοποιήσουμε όλες.

Δώστε σημασία στα ψιλά γράμματα

προϊόντα σουπερμαρκετ όπως κονσέρβες, ζυμαρικά, λάδι

Πόσες φορές αγοράζουμε προϊόντα από το σούπερ μάρκετ και δεν κοιτάμε τα συστατικά τους; Σίγουρα σας έχει τύχει, αλλά μην ξεχνάτε πως στα ψιλά γράμματα κρύβεται όλη η ουσία. Κάντε την έρευνά σας πριν αγοράσετε ένα προϊόν, γιατί το αλάτι μπορεί να είναι πολύ καλά κρυμμένο στα συστατικά με άλλες μορφές, όπως μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ και βενζοϊκό νάτριο. Γι’ αυτό και είναι πάντα προτιμότερο να τρώτε φρεσκομαγειρεμένα φαγητά, ιδανικά με φυσικό θαλασσινό αλάτι και όχι επιτραπέζιο, που υφίσταται μεγαλύτερη επεξεργασία.

Υγιεινά και γευστικά γεύματα με λιγότερο αλάτι

έξι τάπερ με υγιεινά γεύματα, βραστά λαχανικά, ψητό κοτόπουλο ή ψάρι, ρύζι και πίτες ολικής άλεσης

Έχετε μια έντονη καθημερινότητα, γεμάτη υποχρεώσεις, και δεν έχετε τον χρόνο ή τη διάθεση να μαγειρέψετε; Τότε, επιλέξτε μια υγιεινή πρόταση, που θα σας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε και φυσικά, την ξεχωριστή γεύση που θέλετε. Η Fitness Meals ετοιμάζει για εσάς περισσότερα από 30 υγιεινά και γευστικά γεύματα, όπως θα τα απολαμβάνατε σε ένα καλό εστιατόριο. Με τόση ποσότητα αλατιού όση πρέπει. Γιατί το παν στη διατροφή είναι η ισορροπία….

…Όμως, μην ξεχνάτε: Όπως και η ζωή, έτσι και το φαγητό, χρειάζεται λίγο αλατοπίπερο για να νοστιμίσει. ????