Published 23 Αύγουστος 2024

5 Ιδέες για ένα πλούσιο πρωινό χωρίς υδατάνθρακες

5 Ιδέες για ένα πλούσιο πρωινό χωρίς υδατάνθρακες

Υπάρχουν φορές που ξυπνάμε, νιώθοντας ορεξάτοι και δημιουργικοί, για ένα πλούσιο πρωινό χωρίς υδατάνθρακες. Μπορεί άραγε να είναι πλήρες, νόστιμο και θρεπτικό, ταυτόχρονα; Και όμως, γίνεται! Οι επιλογές που έχουμε, είναι αρκετές για να μας καλύψουν γευστικά αλλά και θρεπτικά. Παρακάτω, προτείνουμε 5 ιδέες για πρωινό χωρίς υδατάνθρακες, με στόχο να εμπλουτίσουμε και τη δική σας φαντασία, για να ξυπνάμε κάθε μέρα με όρεξη!

Ομελέτα με λαχανικά και αβοκάντο

Η ομελέτα είναι ένα πρωινό που δεν το βαριόμαστε ποτέ! Είναι ένα πρωινό με υψηλή διατροφική αξία, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει: αυγά ομελέτα, κολοκύθι και μανιτάρια, μαζί με ένα μικρό αβοκάντο και μερικά τοματίνια. Έχει υψηλό δείκτη κορεσμού, μας χορταίνει και αποτελεί και ιδανικό πρωινό εάν πρόκειται να ακολουθήσει άσκηση μετά από 3 ώρες. Το αβοκάντο αποτελεί την καλή πηγή λίπους και τα λαχανικά μας θρέφουν με βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Αυγά ποσέ με cottage και ψητά λαχανικά

Οι τρόποι να έχουμε αυγά στο πρωινό μας, είναι πολλοί. Τα αυγά ποσέ, θα τα βρούμε πολλές φορές σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Αυτό συμβαίνει, γιατί είναι μια πλήρης τροφή της φύσης και όταν τα συνοδεύσουμε με ψητά λαχανικά, ανεβαίνει η συνολική θρεπτική αξία του γεύματος. Σε αυτό το γεύμα έχουμε: αυγά ποσέ με τυρί cottage για ακόμα περισσότερη πρωτεΐνη, αλλά και ψητά λαχανικά, όπως μπρόκολο, κρεμμύδι και ντοματίνια. Η πηγή λίπους του συγκεκριμένου πρωινού, μπορεί να είναι το ελαιόλαδο που θα προστεθεί στα ψητά λαχανικά, πριν αυτά ψηθούν.  

Αντί γιαούρτι….cottage

To γιαούρτι και το γάλα, είναι πολύ ευεργετικές τροφές για τον οργανισμό, οι οποίες περιέχουν πρωτεΐνη αλλά και κάποιους υδατάνθρακες. Άρα δεν θα μπορούσαμε να τις εντάξουμε σε ένα πρωινό χωρίς υδατάνθρακες. Στην θέση του όμως, μπορούμε να έχουμε τυρί cottage με μέλι, ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα και καρύδια αλλά και mix από σπόρια. Στα σπόρια συμπεριλαμβάνονται ο λιναρόσπορος, οι σπόροι κάνναβης, οι σπόροι chia, ο ηλιόσπορος, ο κολοκυθόσπορος. Για περισσότερο άρωμα μπορούμε να προσθέσουμε κανέλα! 

Αλμυρά muffins σαν πίτσα

Ένα πολύ ενδιαφέρον σνακ, το οποίο μπορεί να γίνει ένα super θρεπτικό πρωινό, είναι τα αλμυρά κεκάκια. Σαφέστατα, αναφερόμαστε ξανά σε μια παραλλαγή με αυγά. Εάν φτιάξουμε ένα μείγμα με αυγά, γαλοπούλα, πιπεριές και κρεμμύδι, και το τοποθετήσουμε σε θήκες για muffins, θα έχουμε αλμυρά κεκάκια, τα οποία θυμίζουν πίτσα! Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με αβοκάντο, ωμά λαχανικά όπως ντοματίνια, αγγούρι και καρότο.

Pancakes με γάλα αμυγδάλου και βούτυρο καρπών

Τα γαλακτοκομικά, δηλαδή το γάλα και το γιαούρτι. όπως αναφέραμε παραπάνω, περιέχουν και μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων. Το γάλα αμυγδάλου αντίθετα, περιέχει αμελητέα ποσότητα υδατανθράκων και έτσι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αντί για το αγελαδινό ή το κατσικίσιο γάλα. Ένα πρωινό που μας γεμίζει με θρεπτικά συστατικά, ενέργεια αλλά έχει και πλούσια γεύση, είναι τα pancakes με αυγό, γάλα και αλεύρι αμυγδάλου. Για την επικάλυψη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε βούτυρο καρπών, όπως ταχίνι, βούτυρο κάσιους, φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με λίγους ξηρούς καρπούς επιπλέον.

Σχεδιασμός πρωινού χωρίς υδατάνθρακες

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε σε ένα πρωινό χωρίς υδατάνθρακες, είναι να έχουμε γαστρική πληρότητα αλλά και υψηλό δείκτη κορεσμού. Με απλά λόγια, θέλουμε να νιώθουμε χορτάτοι και για αρκετή ώρα. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε, όταν το γεύμα μας περιέχει πρωτεΐνη και λαχανικά, για να λάβουμε τις απαραίτητες βιταμίνες. Σημαντικές είναι και οι φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού, αλλά και το λίπος, το οποίο πρέπει να προέρχεται από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. 

Συμπέρασμα

Οι ιδέες για πρωινό χωρίς υδατάνθρακες είναι αρκετές και μπορούν να γίνουν με πολλές παραλλαγές. Οι παραλλαγές αφορούν στις διατροφικές προτιμήσεις, οι οποίες αλλάζουν από άτομο σε άτομο αλλά και την διαθεσιμότητα των φρούτων και των λαχανικών, ανάλογα με την εποχή που βρισκόμαστε. Στην περίπτωσή μας, εφόσον ένα πρωινό δεν περιέχει υδατάνθρακες, πρέπει να συνεχίσει να έχει υψηλή διατροφική αξία, και να είναι πλήρες σε θρεπτικά συστατικά. To μενού της Fitness Meals, είναι στη διάθεσή σου, για να το εξερευνήσεις και να δοκιμάσεις τις πιο νόστιμες και υγιεινές επιλογές, για όλα τα γεύματα της ημέρας.
 

Αμαλία Παρλαμά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγές: