Published 27 Ιούνιος 2024

Πρέπει να τρώμε υδατάνθρακες το βράδυ;

Πρέπει να τρώμε υδατάνθρακες το βράδυ;

Το διαδίκτυο αναμφισβήτητα είναι ένας τρόπος να ενημερωνόμαστε τόσο για την επικαιρότητα όσο και για διάφορα θέματα που αφορούν στη διατροφή μας. Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε θέματα που αφορούν την υγεία μας, καθώς πολλές φορές δίνονται λάθος πληροφορίες από μη ειδικούς με αποτέλεσμα την πιθανότητα να προκαλέσουμε προβλήματα στον οργανισμό μας. Ένας από τους πιο γνωστούς «διατροφικούς μύθους», είναι πως η κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ απαγορεύεται ή ακόμα πως αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους. Τι ισχύει πραγματικά; Πρέπει να καταναλώνουμε υδατάνθρακες το βράδυ; Είμαστε εδώ για να ξεκαθαρίσουμε αυτό τον διατροφικό μύθο, και γιατί όχι, να τον καταρρίψουμε.

Οι παρεξηγημένοι υδατάνθρακες

Όταν ένα θρεπτικό συστατικό αποτελεί σε καθημερινή βάση το 45-50% της διατροφής μας, μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό ρόλο κατέχει. Οι υδατάνθρακες συχνά θεωρούνται ένα παρεξηγημένο θρεπτικό συστατικό. Αυτό συμβαίνει γιατί αποτελούνται από νερό και άνθρακα, και επικρατεί το σκεπτικό πως εάν δεν καταναλώσουμε υδατάνθρακες βράδυ, δεν θα αποθηκεύσουμε παραπάνω νερό, άρα θα είμαστε ελαφρύτεροι την επόμενη μέρα. Οι υδατάνθρακες είναι εκείνοι που μας δίνουν ενέργεια, και αναπληρώνουν το γλυκογόνο που έχει καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης. Υπάρχουν κάποιες διατροφές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και υποστηρίζουν τη μη κατανάλωση υδατανθράκων κατά τις βραδινές ώρες, αλλά αν ψάξουμε βαθύτερα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασπαστούμε αυτή την άποψη. 

Τι θα γίνει αν δεν καταναλώσω υδατάνθρακες το βράδυ;

Ένα πλήρες γεύμα πρέπει να μας καλύπτει τόσο σε θρεπτικά συστατικά, όσο και σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Αν παραλείψουμε ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, λίπη ή υδατάνθρακες, αμέσως υποβαθμίζουμε το γεύμα μας.  Κάποιοι επιλέγουν να καταναλώσουν το βραδινό τους γεύμα με σκοπό να ενισχύσουν την απώλεια βάρους, όμως το σκεπτικό αυτό δεν θα έπρεπε να επικρατεί. Ο υδατάνθρακας μπορεί να λείπει από ένα βραδινό γεύμα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως σε μια περίπτωση διαβήτη κύησης, με τη χορήγηση ινσουλίνης και παρόλα αυτά να μην μπορεί να ρυθμιστεί το σάκχαρο. Μια άλλη πιθανότητα είναι πως ενδέχεται μετά την κατανάλωση βραδινού γεύματος που δεν περιέχει υδατάνθρακες, να πεινάσουμε σύντομα ξανά. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στην απότομη κατανάλωση σε τροφές με υδατάνθρακες.

Προσοχή στην ποιότητα και στη ποσότητα

Το γεγονός πως μπορούμε να καταναλώσουμε υδατάνθρακες το βράδυ, δεν σημαίνει πως μπορούμε να καταναλώσουμε από όλες τις κατηγορίες των υδατανθράκων. Πρέπει να αποφεύγουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως πατατάκια, αλμυρά σνακ, λευκό ψωμί, γλυκά και ζάχαρη. Ιδανικές τροφές με υδατάνθρακες είναι το πολύσπορο ψωμί, το παξιμάδι σίκαλης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το ρύζι και η πατάτα. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τους υδατάνθρακες που έχουν προηγηθεί του βραδινού γεύματος. 

Συμπερασματικά

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως καλό είναι να αποφεύγουμε ακραίες επιλογές, όπως το να αποκλείουμε θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή μας, καθώς είναι κάτι που θα μας οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές. Δίνουμε προσοχή στην ποσότητα καθώς η περίσσια των υδατανθράκων στον οργανισμό, αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους και φροντίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα διατροφικά οφέλη από τους σύνθετους υδατάνθρακες. Μπορούμε να καταναλώνουμε υδατάνθρακες το βράδυ, στην ποσότητα που μας αναλογεί, σύμφωνα με τις θερμιδικές μας ανάγκες. Εάν δεν γνωρίζετε πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά, η Fitness Meals μπορεί να σας κατευθύνει.

Αμαλία Παρλαμά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγές: