Published 23 Οκτώβριος 2023

Ποια είναι τα οφέλη της δίαιτας Keto;

Ποια είναι τα οφέλη της δίαιτας Keto;

Η Keto (κετογονική δίαιτα) είναι ένα διατροφικό σχήμα το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως γνωστό. Επικεντρώνεται σε τρόφιμα πλούσια σε “καλά” λιπαρά, επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών και πολύ λίγους υδατάνθρακες. Ο στόχος αυτού του διατροφικού σχήματος είναι, αδρά, να λαμβάνει ο οργανισμός την πλειονότητα των θερμίδων που χρειάζεται από το διατροφικό λίπος και όχι από τους υδατάνθρακες. Η δίαιτα λειτουργεί εξαντλώντας τα αποθέματα σακχάρου (γλυκόζης) του οργανισμού. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο οργανισμός θα αρχίσει να διασπά το λίπος για ενέργεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μορίων που ονομάζονται κετόνες και τα οποία χρησιμοποιούνται από το σώμα ως ενεργειακό καύσιμο.

Πάμε να δούμε όμως τα κύρια οφέλη τα οποία θα αποκομίσεις ακολουθώντας κετογονική δίαιτα:

1. Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να σε ωφελήσει στην προώθηση της απώλειας βάρους κυρίως μέσω της ενίσχυσης του μεταβολισμού και της μείωσης της όρεξης. Αυτό, διότι περιλαμβάνει τρόφιμα των οποίων το διατροφικό προφίλ προσφέρει κορεσμό και έτσι, οι ορμόνες που διεγείρουν την πείνα μπορεί να μειωθούν. Άλλωστε, τα πλούσια σε λίπος τρόφιμα πέπτονται με πιο αργό ρυθμό, και κατ’ επέκταση επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου και θα σε κάνουν να νιώθεις χορτάτος/η για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

2. Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με την ακμή, μπορεί να δεις βελτίωση

Η ακμή μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες και συχνά συνδέεται με τη διατροφή και το σάκχαρο στο αίμα. Η κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε επεξεργασμένους και εξευγενισμένους υδατάνθρακες μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και να προκαλέσει σημαντική αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του δέρματος. Ακολουθώντας, λοιπόν, κετογονική δίαιτα μειώνεις την πρόσληψη υδατανθράκων και αυτό εξ’ ορισμού θα μπορούσε να μειώσει και τα συμπτώματα ακμής σου.

Μείξη από όσπρια, ξηρούς καρπούς και λαχανικά

3. Σε βοηθάει βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή σου υγεία

Όταν ακολουθείς κετογονική δίαιτα, είναι σημαντικό να εξακολουθείς να επιλέγεις υγιεινές τροφές. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών, όπως το αβοκάντο, αντί για λιγότερο υγιεινά λιπαρά, όπως το χοιρινό κρέας (κορεσμένο λίπος), μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, μειώνοντας τη χοληστερόλη. Συγκεκριμένα βρέθηκε σημαντική μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστής ως κακής χοληστερόλης, και των τριγλυκεριδίων, καθώς και αύξηση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), της λεγόμενης “καλής” χοληστερόλης.

Και ο λόγος;

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μειωτική επίδραση της δίαιτας κέτο στη χοληστερόλη μπορεί, επομένως, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών σου.

Μην ξεχνάς όμως ότι η θετική επίδραση προέρχεται από την ποιότητα της δίαιτας, και όχι τόσο από την φιλοσοφία της κετογονικής δίαιτας. Για τον λόγο αυτό προτίμησε στα πλαίσια της κετο, να προχωράς με υγιεινές επιλογές.

4. Δρα προστατευτικά όσον αφορά την εγκεφαλική λειτουργία

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι κετόνες που παράγονται στη φάση κέτωσης παρέχουν νευρο-προστατευτικά οφέλη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ενισχύσουν και να προστατεύσουν τον εγκέφαλο και τα νευρικά κύτταρα. Έτσι, η δίαιτα keto μπορεί να βοηθήσει εσένα ή ένα δικό σου άτομο, αποτρέποντας καταστάσεις όπως η νόσος του Alzheimer ή/και στη διαχείριση τους.

Πιάτο με σαλάτα, αυγό, ξηρούς καρπούς, φρούτα και κοτόπουλο

5. Μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις

Η αναλογία λίπους, πρωτεϊνών και υδατανθράκων στην κετογονική αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια, με αποτέλεσμα την κέτωση. Η κέτωση όπως έχουμε αναλύσει σε αντίστοιχο άρθρο είναι μια μεταβολική διαδικασία κατά την οποία το σώμα χρησιμοποιεί τα κετονικά σώματα ως καύσιμο. Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η keto μπορεί να υποστηρίξει τα άτομα με επιληψία, κυρίως τα παιδιά που έχουν φαρμακο-ανθεκτική μορφή επιληψίας, μειώνοντας τα συμπτώματα της επιληψίας.

6. Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια ορμονική διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε περίσσεια ανδρικών ορμονών, δυσλειτουργία της ωορρηξίας και πολυκυστικές ωοθήκες. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα με PCOS, όπως δερματικά προβλήματα καθώς και αύξηση του σωματικού βάρους.

Μελέτη η οποία εξέτασε γυναίκες για 24 εβδομάδες έδειξε ότι η κετογονική δίαιτα βελτίωσε διάφορους δείκτες του PCOS και συγκεκριμένα παρατηρήθηκε:

  • απώλεια βάρους
  • ορμονική ισορροπία
  • βελτίωση αναλογίας της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH)
  • βελτίωση επιπέδων ινσουλίνης νηστείας

7. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου

Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν την ευεργετική δράση της κετογονικής δίαιτας στην πρόληψη ή ακόμη και στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου. Έχει φανεί ότι η keto είναι μια ασφαλής και κατάλληλη συμπληρωματική θεραπεία παράλληλα με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία σε άτομα με ορισμένους τύπους καρκίνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί μέσω βιοχημικού μηχανισμού να προκαλέσει επιλεκτικά περισσότερο οξειδωτικό στρες στα καρκινικά κύτταρα, προκαλώντας το θάνατό τους. Επιπλέον, με την μείωση της γλυκόζης στο αίμα μειώνονται αντίστοιχα και τα επίπεδα της ινσουλίνης και του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα, σημαντικών παραγόντων πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Η ευεργετική δράση της keto έχει παρατηρηθεί

  • στο γλοιοβλάστωμα, τον πιο κοινό και επιθετικό τύπο καρκίνου του εγκεφάλου
  • στον καρκίνο του πνεύμονα,
  • του προστάτη,
  • του παχέος εντέρου και
  • του παγκρέατος

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρότι υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν το όφελος της κετογονικής δίαιτας στη θεραπεία του καρκίνου, οι μελέτες σε αυτόν τον τομέα είναι περιορισμένες και πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να αποσαφηνιστούν τα πιθανά οφέλη της δίαιτας Keto στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.

Γεύμα με γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα

Συνοψίζοντας τα όσα αναφέρθηκαν, στη διαδικασία επιλογής του τύπου/σχήματος δίαιτας που θα ακολουθήσεις προκειμένου να επιτύχεις μια απώλεια βάρους, πρέπει να λάβεις υπόψη σου την συνολική σου υγεία και την ικανότητα-δυνατότητα προσκόλλησης σου σε όποιο σχήμα επιλέξεις. Αυτά τα δύο είναι πολύ καίριοι παράγοντες που πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην απόφασή σου. Διαφορετικά σχήματα διατροφής προσφέρουν διαφορετικά οφέλη υγείας, συνήθως για το χρονικό διάστημα που τηρούνται. Το σημαντικότερο είναι σκεπτόμενος/η τον τρόπο ζωής σου και τις συνήθειές σου αλλά και την εfυρύτερη υγεία σου να αποκομίσεις τα μέγιστα οφέλη τόσο στο διάστημα που ακολουθείς τη δίαιτα, όσο και μετέπειτα. Στάθμισε, λοιπόν, σωστά τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς, συμβουλεύσου έναν ειδικό και καλή αρχή στην προσπάθεια σου!

Author: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μαρία Μεντζέλου https://mariamentzelou.gr/

 

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

Gibson AA, Seimon RV, Lee CM, Ayre J, Franklin J, Markovic TP, Caterson ID, Sainsbury A. Do ketogenic diets really suppress appetite? A systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2015 Jan;16(1):64-76. doi: 10.1111/obr.12230. Epub 2014 Nov 17. PMID: 25402637.

Paoli A, Grimaldi K, Toniolo L, Canato M, Bianco A, Fratter A. Nutrition and acne: therapeutic potential of ketogenic diets. Skin Pharmacol Physiol. 2012;25(3):111-7. doi: 10.1159/000336404. Epub 2012 Feb 11. PMID: 22327146.

Allen BG, Bhatia SK, Anderson CM, Eichenberger-Gilmore JM, Sibenaller ZA, Mapuskar KA, Schoenfeld JD, Buatti JM, Spitz DR, Fath MA. Ketogenic diets as an adjuvant cancer therapy: History and potential mechanism. Redox Biol. 2014;2:963-70. doi: 10.1016/j.redox.2014.08.002. Epub 2014 Aug 7. PMID: 25460731; PMCID: PMC4215472.

Weber DD, Aminazdeh-Gohari S, Kofler B. Ketogenic diet in cancer therapy. Aging (Albany NY). 2018 Feb 11;10(2):164-165. doi: 10.18632/aging.101382. PMID: 29443693; PMCID: PMC5842847.

Kosinski C, Jornayvaz FR. Effects of Ketogenic Diets on Cardiovascular Risk Factors: Evidence from Animal and Human Studies. Nutrients. 2017 May 19;9(5):517. doi: 10.3390/nu9050517. PMID: 28534852; PMCID: PMC5452247.

Rusek M, Pluta R, Ułamek-Kozioł M, Czuczwar SJ. Ketogenic Diet in Alzheimer’s Disease. Int J Mol Sci. 2019 Aug 9;20(16):3892. doi: 10.3390/ijms20163892. PMID: 31405021; PMCID: PMC6720297.

D’Andrea Meira I, Romão TT, Pires do Prado HJ, Krüger LT, Pires MEP, da Conceição PO. Ketogenic Diet and Epilepsy: What We Know So Far. Front Neurosci. 2019 Jan 29;13:5. doi: 10.3389/fnins.2019.00005. PMID: 30760973; PMCID: PMC6361831.

Mavropoulos JC, Yancy WS, Hepburn J, Westman EC. The effects of a low-carbohydrate, ketogenic diet on the polycystic ovary syndrome: a pilot study. Nutr Metab (Lond). 2005 Dec 16;2:35. doi: 10.1186/1743-7075-2-35. PMID: 16359551; PMCID: PMC1334192.