Current as of 20 Jan 2022

Αλλεργιογόνα

Η εταιρεία “FIT MEALS IKE” έχοντας ως βασική προτεραιότητα τη διάθεση ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων, δεσμεύεται στην ενημέρωση των πελατών της για τα συστατικά τροφίμων που μπορούν να προκαλέσουν τροφική αλλεργία ή τροφική δυσανεξία και περιέχονται στα προϊόντα της. Οι αντίστοιχες πληροφορίες, αναγράφονται και στην ετικέτα (επισήμανση) των συσκευασμένων προϊόντων.

Επομένως, βάση του “Κανονισμό (ΕΚ) 1169/2011 – Επισήμανση των Τροφίμων” και την κείμενη Ελληνική Νομοθεσία (εγκύκλιος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων – Ε.Φ.Ε.Τ.) αναγνωρίζονται ως συστατικά τροφίμων τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τροφική αλλεργία ή τροφική δυσανεξία τα ακόλουθα:

  1. Σιτηρά που περιέχουν γλουτένη (π.χ. σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, κτλ.) και προϊόντα που έχουν ως βάση τα σιτηρά αυτά
  2. Καρκινοειδή (πχ. καβούρια, καραβίδες, γαρίδες, κτλ.) και προϊόντα με βάση τα καρκινοειδή.
  3. Αυγά και προϊόντα με βάση τα αυγά
  4. Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια
  5. Αραχίδες (αράπικα φιστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες.
  6. Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια.
  7. Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα (συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης).
  8. Καρποί με κέλυφος (πχ. αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, καρύδια κάσιους, καρύδια πεκάν, κλπ.) και προϊόντα με βάση τα ανωτέρω.
  9. Σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο.
  10. Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι (πχ. μουστάρδα).
  11. Σπόροι σησαμιού και προϊόντα με βάση τους σπόρους σησαμιού.
  12. Το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις σε συγκεντρώσεις άνω των 10 mg/Kg ή 10 mg/Lt εκπεφρασμένα ως SO2.
  13. Λούπινο και προϊόντα με βάση το λούπινο (πχ. φάβα).
  14. Μαλάκια (π.χ. χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά, κτλ.) και προϊόντα με βάση τα μαλάκια.